Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ny palestinsk taktik bakom terrorvåg

Dådet mot synagogan i Jerusalem är bara det senaste av ett antal terrorattacker mot israeler senaste månaden. De signalerar ett skifte i palestiniernas taktik.

Terrorvågen kan vara början på ett nytt palestinskt uppror, en tredje intifada.

För tio år sedan var palestinska självmordsbombare israelernas stora skräck. Terrorvågen ledde till bygget av den omtalade muren som gör det nästan omöjligt för palestinier på Västbanken att ta sig in i Israel utan tillstånd.

Muren och en del andra saker ledde till att terrordåden inne i Israel upphörde nästan helt.

Sedan dess har israelerna känt sig betydligt tryggare. Det är en orsak till att fredsprocessen med palestinierna avstannat nästan helt. Israeler är rätt nöjda med status quo. Det finns inget tryck från befolkningen att göra de smärtsamma eftergifter till palestinierna som krävs för att en tvåstatslösning ska bli verklighet.

Sedan en månad tillbaka har läget ändrats radikalt. Terrorn är tillbaka.

Skräck

Nu har självmordsbombarna ersatts av kniv- och bilattacker. De är inte lika spektakulära som självmordsbombningarna och resulterar inte i lika många dödsoffer. Men likväl sätter de skräck i civilbefolkningen.

Dåden är bland annat utförda av palestinier bosatta i östra Jerusalem och som därmed kan röra sig relativt fritt i staden.

Attackerna har skett på offentliga platser på dagtid och offren har valt ut slumpvis. De har därmed varit svåra att skydda sig emot.

Terrordåden vittnar om hur relationerna mellan israeler och palestinier blivit allt mer fientliga sedan kriget i Gaza i somras. Palestinska grupper som Hamas och Islamiska Jihad har uppenbarligen ansett tiden mogen att flytta kampen från sommarens raketbeskjutningar av södra Israel till terrordåd i israeliska städer.

Helig plats

Terrorvågen kommer efter att Israel godkänt nya kontroversiella judiska bosättningar i den del av Jerusalem som palestinierna vill ha till huvudstad och israeliska nationalister krävt att judar ska få be vid Tempelberget som palestinierna betraktar som sin heligaste plats.

Samtidigt känns utsikten till en fredlig lösning alltmer avlägsen. Medan palestinierna och omvärlden fortsätter att driva frågan om en separat palestinsk stat bredvid Israel så är det uppenbart att Israels regering med premiärminister Benjamin Netanyahu inte är intresserade. De gör allt för att sabotera en tvåstatslösning bland annat genom att ge klartecken till nya judiska bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem.

Detta föder frustration och hopplöshet bland många palestinier. Vilket gör de lättare för extremistorganisationer som Hamas att rekrytera anhängare.

Trend

Situationen påminner inte så lite om den som rådde i början av 2000-talet och som utlöste det andra palestinska upproret, 2000-2005. Ett krigsliknande tillstånd då ett tusental israeler dödades och omkring 3 500 palestinier.

Medan våldsspiralen trappas upp skyller båda sidor som vanligt på varandra.

Israel hävdar att det är den palestinska myndigheten som uppviglar palestinierna.

Palestinierna hävdar att det är Israels våld och ockupationspolitik som leder till desperata handlingar.

Samtidigt kommer nya siffror som visar att 18 000 människor dödades i terrordåd världen över under förra året, en ökning med 60 procent jämfört med 2012. De flesta av dåden inträffar i Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria och Syrien.

Israel riskerar att bli en del av en trenden.