Läkemedlen vi smugglar mest

Publicerad 2012-02-08

Var 3:e svensk villig handla från förbjudna apotek

SMUGGELGODS Diazepam hittades av Tullverket i ett pennskrin på Arlanda. Försändelsen skickades från Thailand 2010. Enligt kuvertet skulle paketet ha innehållit "toys".

En av tio svenskar uppger att de handlat från otillåtna apotek på nätet.

Var tredje kan tänka sig att göra ett sådant inköp.

– Många är dåligt informerade om konsekvenserna, säger Lars Hansson, Tullverkets specialist på narkotika och dopning.

Lars Hansson, nationell tullspecialist på narkotika och dopning.

I tisdags berättade Kikki Danielsson i Aftonbladet att hon åtalas för narkotikasmuggling efter att ha beställt insomningstabletter på nätet.

– Jag har handlat i god tro för att få en god sömn så att jag kan fungera som människa, sade Kikki till Aftonbladet.

Skickas på analys

Kikki Danielsson är inte ensam. Enligt Lars Hansson, nationell tullspecialist på narkotika och dopning, stoppades förra året 200 försändelser som innehöll samma preparat som det Kikki beställde.

– Folk borde tänka på vad de beställer när de sitter och knappar framför datorn, säger Lars Hansson.

Varje dag kommer en stor mängd postförsändelser till Sverige. Tullverkets uppgift är att gå igenom alla brev och paket. Hittar de tabletter blir dessa beslagtagna och skickade på analys.

– Är det läkemedel som kräver recept men som inte är narkotikaklassade skickas det till polisen för utredning.

800 procents ökning

2009 beslagtogs 5,1 kilo narkotikaklassade läkemedel. Förra året var motsvarande siffra 40,8 kilo. Efter cannabis är narkotiska läkemedel det som beslagtas mest av tull och polis.

Tullverket har för Aftonbladets räkning sammanställt en lista på de mest förekommande preparaten. Gruppen domineras av bensodiazepiner.

De insmugglade tabletterna är många gånger tillverkade av substanser som smugglats från Kina. Tillverkningen har sedan skett någon annanstans i världen. Vanliga avsändare på postförsändelserna är enligt Tullverket England, Spanien och Thailand.

Felaktig innehållsdeklaration

Det finns en risk att tabletterna inte innehåller vad som står skrivet på innehållsförteckningen. Efter ett tillslag i september förra året skickade Läkemedelsverket 51 beslag av potenshöjande medel på analys. För 17 av dessa stämde inte innehållsdeklarationen med innehållet.

Trots riskerna är svarade 35 procent av 3500 tillfrågade i Läkemedelsverkets undersökning att de kan tänka sig att köpa läkemedel från icke godkända apotek på nätet. 11 procent svarade att de redan har gjort ett sådant köp.

Risk för beroende

Dessa försäljningar på otillåtna apotek på nätet sker utan kvalitetskontroll och förskrivning av läkare. Med de narkotikaklassade preparaten finns ytterligare risker.

– Man kan bli beroende och det finns risk för överdosering, säger Maria Gustafsson, utredare vid Läkemedelsverket.