Reinfeldts svåra ministerkris

Publicerad 2012-03-29

”Risk att regeringen är för trött”

Uppförsbacken för statsministern fortsätter.

Sten Tolgfors lämnar mitt i en skandal - liksom flera andra av Fredrik Reinfeldts ministrar gjort.

– Det finns en risk att Reinfeldt inte orkar ta sig ur regeringströttheten, säger Jenny Madestam, statsvetare.

Efter att Sveriges Radios "Ekot" avslöjade planerna på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien har statsministern hållit sig i skymundan. Aftonbladet avslöjade i onsdags hur försvarsministern skulle skyddas från att bli inblandad.

Fredrik Reinfeldt slog dock fast att hans förtroende för sin försvarsminister var "oförbrukat".

Det spelade ingen roll.

Sten Tolgfors är den femte ministern som nu lämnar Reinfeldts regering under skandalartade former.

– Det är en uppförsbacke för Fredrik Reinfeldt just nu. Det är irriterad stämning i regeringens småpartier som inte tycker att de kommer fram. Det finns kritik från borgerligt håll om att moderaterna är idélösa och bara trampar vatten. Saudi-affären gör att allting ligger tungt på Fredrik Reinfeldt, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Undviker inblandning

Under presskonferensen då Sten Tolgfors meddelade sin avgång tidigare i dag hade Tolgfors statsministern med sig.

– Det är svårt att avgöra om Sten Tolgfors lämnar för att Fredrik Reinfeldt velat göra honom till syndabock. Man skulle kunna tolka det som att Fredrik Reinfeldt hållt sig undan och varit lite osynlig i det här för att han inte velat bli inblandad och få en mörk skugga över sig, säger Jenny Madestam.

"Regeringen är trött"

Bristen på politiska idéer kräver aktion, menar Jenny Madestam.

– Om jag vore i Fredrik Reinfeldts kläder skulle jag hantera krisen genom att göra en regeringsombildning. Det behövs nytt folk som orkar. Att regera är väldigt tröttande.

– Moderaterna går i cirklar och den energi som har funnits finns inte där nu. Affären med Saudiarabien och Sten Tolgfors gör att det väger ännu tyngre på Fredrik Reinfeldt.

Var inte planerat

Att Sten Tolgfors avhopp skulle ha varit planerat sedan i höstas är inget som statsvetaren Helena Wockelberg, vid Uppsala universitet, litar på.

– De försöker naturligtvis ta kontroll över situationen genom att säga så. Om media eller opinion gör det omöjligt att sitta kvar försöker man åtminstone styra när avhoppet ska ske.

– Som statsminister har man en väldigt exklusiv rätt att bestämma sina ministrar. Fredrik Reinfeldt måste se ett avhopp som Sten Tolgfors som ett minus när han summerar sin dag.

ANNONS