Konfirmander skryter om gåvosumma – får 52 000 i snitt

Publicerad 2018-05-15

Skrytbilder på konfirmationsgåvor som sprids via sociala medier har blivit ett stort stressmoment för norska ungdomar.

I snitt får en norsk konfirmand 52 000 norska kronor, enligt banken DNB.

– Det lägsta jag hörde om var 20 000, och då höll en i klassen på att börja skratta, skriver en niondeklassare på ung.no.

Att konfirmera sin kristna tro är en stor sak i Norge. Det märks inte minst på konfirmandernas gåvobord. Enligt färska siffror från DNB ligger gåvosumman i snitt på 52 000 norska kronor i år, skriver NRK.

Fick 20 000 + en ordentlig klänning, skor, skjorta och några småpresenter. Tyckte det var ganska bra, så får jag höra i skolan att folk fick 45 000, 68 000 och 120 000. Det lägsta jag hörde talas om var 20 000, och då höll en i klassen på att börja skratta”.

Så lyder ett av många inlägg på den statliga hemsidan ung.no, dit ungdomar kan vända sig för stöd och råd. En av rådgivarna på sajten, som NRK pratat med, upplever en klar ökning av frågor kring konfirmationspengar i år.

Ungdomar mår dåligt

Stora pengahögar är just nu ett populärt motiv i de norska ungdomarnas sociala medier, vilket får mindre lyckligt lottade femtonåringar att känna skam.

– Det är bilder av händer med massa pengar i. Det är många som lägger ut det efter sin konfirmation, säger niondeklassaren Olav vid en Marienlystskolan i Drammen till NRK.

Enligt eleverna är det vanligt att de som får mindre än sina kamrater känner sig nödgade att ljuga, för att slippa skämmas.

På Jodel diskuteras ämnet flitigt.

– Man känner sig så där... Inte fattig, men liksom dålig, att din familj har mindre pengar, säger en elev till NRK.

Enligt Kaja Hegg på Rädda Barnen har pressen på ungdomarna ökat sedan sociala medier gjort det möjligt att sprida hur mycket man fått på ett mer påtagligt sätt. Det enda man som förälder kan göra för att underlätta är att prata med sina barn.

– Det är en stressfaktor som vi måste lära barnen att hantera bättre. Då är det viktigt att förebygga genom att prata om vilka värderingar man förmedlar, säger hon till NRK.

Följ ämnen i artikeln