Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Åkessons krav: Betala kemtvätt

Publicerad 2013-11-20

Iréne Matkowitzc kastade en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson.

Nu begär han ersättning för kemtvätt.

Matkowitzc lovar betala – och får samtidigt ta emot mängder av allvarliga hot.

– Det är allt från att jag är en AFA-hora, fotomontage med mitt ansikte och en penis, till att jag ska skjutas, säger hon till Aftonbladet.

För två veckor sedan kastade Iréne Matkowitzc, 60, en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid en boksignering på Södermalm i Stockholm.

Förnekar brott

Hon misstänks nu för ofredande och i måndags blev hon förhörd av Säkerhetspolisen, Säpo.

– Jag medger handlingen men förnekar brott, med hänvisning till fjärde tillägget i Nürnbergfördraget. Det kom till efter att Eichman skyllt på att han bara lydde order, och går ut på att medborgare måste tänka själva och inte bara lyda myndigheter.

Åkesson kräver nu skadestånd för attacken: 3 000 kronor i kemtvätt för byxorna, 2 000 för kavajen och 5 000 kronor för kränkning.

– Kemtvätten kan jag stå för, men kränkning tänker jag inte betala för.

Matkowittzc ångrar inte det hon gjort.

– Rent principiellt skulle jag kunna göra det igen. Men vad gäller tårtor kommer det nog bli svårt. Säpo kommer nog hålla ögonen på mig framöver.

Ringde var tionde minut

Säpo ställde under förhöret en rad frågor för att klarlägga om Iréne Matkowitzc är en "fara för rikets säkerhet".

– Det är inte jag som är en fara. Det jag ville klargöra är att det här är neofascister som sitter i Sveriges riksdag. Jag ville ha en granskning av SD, och så har det ju blivit. Jag ska träffa en grupp gymnasieungdomar nu, som gör ett arbete om partiet. Unga luras lätt av SD:s enkla retorik. Både Hitler och Mussolini blev demokratiskt valda, och se hur det gick.

Sedan tårtattacken har Iréne Matkowitzc tagit emot en stor mängd allvarliga hot, via sms, telefonsamtal och brev.

– De första två dygnen ringde det var tionde minut. Det är allt från glåpord som kommunistluder och AFA-hora, till hot om misshandel och att jag ska dö. En man ringde och sa att jag ska skjutas. En snuskgubbe ringde och sa att ett fotomontage med mitt ansikte och en penis fanns på en sajt, med mitt namn och nummer och att jag ville ha sex med män. I ett brev skrev någon "Du vet väl hur det går för sådana som dig".

Sympatisörer höll koll vid hemmet

Framför sig i lägenheten har hon en hög med brev och utskrivna mejl som hon ska polisanmäla. Under samtalet med Aftonbladet dunsar det till i hallen.

– Det är ett till paket. Något från ett företag "God hälsa". De beställer mängder med saker i mitt namn. Ansöker om lån. Någon hade beställt en extra olycksförsäkring hos ett försäkringsbolag. Någon har beställt hit en container med extra säckar.

Hon uppger att hon inte är rädd.

– Det tjänar ingenting till. Man kan lika gärna råka ut för att bli påkörd av en buss.

Apropå polisens tillslag mot personer inom revolutionära vänstergrupper i Mälardalen i går, säger Iréne Matkowitzc:

– Flera inom Revolutionära fronten har gjort allvarliga misstag, och gått över gränser som man inte ska. Men jag måste säga att när man befinner sig i en situation där man är allvarligt hotad är man glad att det finns sådana här människor. Jag vet att flera personer, jag tror inte att de var från RF, fanns runt mitt hem och höll koll att allt var lugnt dygnen efter tårtan. Det var personer jag inte kände, som jag är tacksam emot.