Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Efter misshandeln – nu beslutas om byskolorna

Publicerad 2013-11-06

Misshandlade Liza Jonsson talar i kommunfullmäktige

Liza Jonsson politiker Nordmaling

Kommunpolitikern Liza Jonsson (S) misshandlades i sitt hem.

Enligt uppgift ska anledningen ha varit att hennes parti vill stänga ned tre byskolor.

I dag beslutade kommunfullmäktige lägga ned skolorna – och Liza Jonsson talade inför upprörda åhörare.

Natten till den sista oktober misshandlades socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamoten Liza Jonsson, 31, i sitt hem i Nordmaling.

Partikollegan kommunstyrelsens ordförande Ulla-Maj Andersson uppgav dagen efter för Aftonbladet att en okänd man tagit sig in till Jonsson i hennes hem under natten, med hjälp av en nyckel, och sparkat och slagit henne över hela kroppen, även mot huvudet.

Inga säkerhetsåtgärder

Enligt Andersson ska mannen ha sagt att det handlade om byskolorna.

Majoriteten i Nordmalings kommunfullmäktige står nämligen bakom ett kontroversiellt förslag att lägga ned byskolorna i Rundvik, Lögdeå och Håknäs, för att flytta barnen till Nordmaling.

Förslaget har debatterats sedan i våras och kring ett fullmäktigemöte i juni har stämningen varit hetsk och hotfull. Flera politiker och tjänstemän har hängts ut personligen på sociala medier.

Från klockan 13 i dag pågår fullmäktigemötet där beslut ska tas. Många kommuninvånare trängs i salen och SVT Västerbottensnytt sänder direkt.

Trots det som skett har inga särskilda säkerhetsåtgärder vidtagits inför mötet.

Mötets ordförande har bett åhörarna om att inte applådera de anföranden som de håller med om.

– Det är en ordningsfråga, säger han.

Grät efter beslutet

En till synes nervös Liza Jonsson ställde sig i dag upp i salen och tog upp att alla partier i februari var överens om att 6,5 miljoner skulle sparas inom skolan. I dag finns skolor med fyra-fem elever i varje klass.

– Lärartätheten vi har i dag fungerar inte.

Flera från oppositionen talar emot, om långa busstider och större klasser för barnen.

– Jag är övertygad om att underskottet på lång sikt för kommunen blir värre om man ödelägger landsbygden, säger Åsa Nyberg (C).

Fredrik Norén som har tre barn i byskolan i Lögdeå är en av åhörarna, och säger till SVT:

– Det här är mygel från första stund från politikernas håll. Det är ingen ekonomisk besparing, utan det har gått prestige i det här. Det här ska drivas igenom till vilket pris som helst.

Efter att ha beslutat om att lägga ned skolorna i januari nästa år blev besvikelsen stor bland oppositionen och åhörarna, varav många grät.

Polisen har varken bekräftat uppgifterna om nyckeln eller det politiska motivet.

Skeptisk till motivet

Oppositionsrådet Ingemar Sandström (C) säger till Aftonbladet inför mötet att han är emot, "väldigt emot", förslaget att lägga ned byskolorna.

Han är skeptisk mot uppgifterna att Jonsson skulle ha misshandlats på grund av byskolsfrågan.

– Jag tycker det är bedrövligt att någon ska bli misshandlad i sitt eget hem. Sedan är jag inte lika kategorisk som allmänheten om att det skulle vara en politisk bakgrund. Polisutredningen har ju varit tydlig med att det inte är klarlagt att det är ett politiskt motiv.

Liza Jonsson själv har inte velat uttala sig om misshandeln. I ett pressmeddelande förra veckan meddelade hon dock:

– Jag vill tydligt deklarera att en sådan här handling inte tystar mig. Jag kommer att fortsätta med politik och fortsätta att kämpa för mina ideal och värderingar.