Så drabbas du av stormen

Uppdaterad 2013-10-28 | Publicerad 2013-10-27

Stormen Saint Jude kommer att påverka stora delar av samhället.

Redan nu står det klart att tågtrafiken och strömförsörjningen kommer att påverkas kraftigt.

– Jag vill understryka att kunder kommer att drabbas. Kommer det in ett jätteoväder påverkas elnätet, säger Mattias Hennius, presschef på EON.

Tågtrafiken i södra Sverige och Västsverige kommer att påverkas kraftigt om SMHI:s prognoser slår in.

På söndagseftermiddagen meddelade Trafikverket att flera tåglinjer kommer att ställas in redan om vinden uppnår 18 meter per sekund. Det kan ställas i relation till att SMHI väntar vindstyrkor på upp till 33 meter per sekund under måndagen.

Många tåg ställs in

Följande avstängningar i tågtrafiken gäller från måndag klockan 16.00:

Uddevalla-Strömstad, Uddevalla-Öxnered, Vänersborg-Herrljunga, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Borås-Varberg.

Följande avstängningar i tågtrafiken gäller från måndag klockan 17.00:

Halmstad-Värnamo, Kalmar-Berga-Hultsfred, Karlskrona-Kristianstad och Malmö-Simrishamn.

Flygtrafiken kan påverkas

På SJ uppmanar man alla kunder att följa med väderutvecklingen om man står inför att resa med under måndagen.

– Vi har kontaktat bussbolag för att se vilken kapacitet som finns. Vi förbereder oss så mycket vi kan. Om man ska resa i det område som är stormdrabbat uppmanar vi att se till att man håller sig informerad, säger Lisa Björnsson på SJ:s pressjour.

Också flygtrafiken kan komma att påverkas. Enligt SAS är det främst resor till och från London som kan komma att drabbas av Saint Jude.

– Det är vädret och myndigheterna som bestämmer hur det blir. Men just nu verkar det sannolikt vara Londontrafiken som kan bli begränsad, säger Knut Morten Johansen, informationschef på SAS.

Räknar med strömavbrott

Samtidigt varnar elleverantörerna för att ovädret kan komma att föra med sig kraftiga problem i form av strömavbrott.

– Kommer det in ett jätteoväder så kommer vårt elnät att påverkas, säger Mattias Hennius på EON.

Han uppger att Ängelholm, Varberg, norra Skåne och Hallandskusten kommer att drabbas hårdast, men också i övriga delar av Skåne väntas det bli problem.

Företaget har kallat in extra personal inför stormen.

– Vi pratar om hundratals personer som kommer att jobba med det här, i våra driftscentraler, som kommunikatörer och folk som kan åka ut och röja, säger Mattias Hennius.

Kan påverka internet

Telia uppger att det största hotet är långa strömavbrott - som kan slå ut mobiltelefoni, 3G-nät och bredband. På många mindre teknikcentraler runt om i landet räcker reservkraften i bara några timmar.

– Vi bedömer situationen som så pass allvarlig att vi har haft förberedande möten tillsammans med våra entreprenörer och gått in i förhöjt beredskapsläge med extra personal och beredskapslistor, säger Henrik Eldh, driftsledare på Telias driftscentral i Karlstad.

Varnar vägtrafikanter

Också vägtrafiken kan komma att påverkas. På Trafikverket hade man redan under söndagskvällen kallat in extrapersonal till de trafikcentraler som övervakar trafiken i de delar av landet som väntas bli påverkade av stormen.

– Vi tycker att man ska överväga om man verkligen ska göra sin resa när det är sådant här väder som väntas. Om man kan borde man stanna inne, säger Jonas Bengtsson på Trafikverket.