Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Efter fiaskorapporten - het skoldebatt i riksdagen

Publicerad 2013-12-17

Den rödgröna oppositionen gick till samlad attack mot regeringen i riksdagens skoldebatt.

Rossana Dinamarca (V) uppmanade utbildningsministern att sluta skylla i från sig på andra.

– Det är som att Erik Hamrén skulle skylla på Lars Lagerbäck för att de inte gick till VM, sa hon.

Jan Björklund

Resultaten i den senaste Pisa-undersökningen slog ned som en bomb. De svenska elevernas resultat i kunskapsmätningen rasade och utvecklingen är sämst bland OECD-länderna. Med anledning av undersökningen anordnades i dag en specialinsatt debatt i riksdagen på begäran av Miljöpartiet. Företrädare för alla riksdagspartier och utbildningsminister Jan Björklund (FP) deltog.

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson, Ibrahim Baylan, lyfte på nytt kravet på att en kriskommission för den svenska skolan ska inrättas. Före debatten sa han så här till Aftonbladet:

– Det är viktigt att vi går till botten med orsakerna till den här stora och kraftiga försämringen av resultaten. Därför bör vi tillsätta en kommission som får i uppdrag att analysera och föreslå mer långsiktiga åtgärder. Den ska uteslutande bestå av de bästa forskarna i Sverige och internationellt.

Han pekade också ut en rad S-förslag som han menade snabbt skulle förbättra skolan.

"Måste inte vänta"

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin slog fast att det finns mycket som kan göras för att förbättra resultaten direkt. Höjda lärarlöner, kontinuerlig fortbildning, öka läsningen i skolan och glädjen i att lära matte fanns bland förslagen.

– Utbildningsministern måste inte vänta, sa han.

Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson, menade att Jan Björklund måste sluta skylla de dåliga resultaten på sina föregångare, eftersom han själv varit ansvarig för skolpolitiken ända sedan 2006.

– Det är som att Erik Hamrén skulle skylla på Lars Lagerbäck för att de inte gick till VM, sa hon.

Dinamarca menade att elevernas dåliga resultat är en följd av ett systemfel i den svenska skolpolitiken.

Utreder ordningen i skolan

Sverigedemokraternas Richard Jomshof var kritisk mot både de rödgröna och regeringspartierna. Han menade att alla är lika skyldiga till problemen i skolan.

Regeringspartierna i sin tur lyfte fram de många förändringar som Alliansen genomfört på skolans område. Jan Björklund sa till exempel att svensk skola nu genomgår det största systemskiftet någonsin, vilket kommer leda till förbättringar men som måste få tid att lägga sig.

När Pisa-undersökningens resultat kommenterades för några veckor sedan lanserade Björklund det skolforskningsinstitut han vill se. I debatten lyfte han också fram utredningar och forskningsrapporter om skolan som redan genomförts – och i frågasatte om de rödgröna partierna är villiga att ta till sig vad de säger.

Han slog också fast att ett av de stora problemen i dag är bristen på ordning och reda i klassrummen, vilket han vill utreda och få svar om redan innan sommaren.

M: Tidiga insatser

Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson (M), menade att de reformer som genomförts av Alliansregeringen nu måste få tid att lägga sig. Och han slog också ett slag för de tre åtgärder han anser är allra viktigast för svensk skola framåt – en satsning på tidigt stöd och kunskapsuppföljning, mer undervisningstid med lärare och fler kickliga lärare.