Olofsson kritiseras för Nuonaffären

Publicerad 2014-05-12

Olofsson: Vill läsa och begrunda innan jag tar ställning till vad och hur jag ska säga något

I morgon presenterar Konstitutionsutskottet sina slutsatser i Nuonaffären.

Den före detta näringsministern Maud Olofsson kommer att kritiseras för sitt sätt att sköta köpet, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Eftersom jag inte vet vad som kommer att skrivas mer än att jag blir prickad så vill jag läsa och begrunda innan jag tar ställning till vad och hur jag ska säga något, skriver Olofsson i ett mejl till Aftonbladet.

Klockan 14:00 i morgon har Konstitutionsutskottet (KU) kallat till en presskonferens där deras slutsatser i Nuongranskningen ska offentliggöras.

Ledarmöterna i KU har granskat statliga Vattenfalls köp av det holländska energibolaget Nuon för 89 miljarder 2009 - en affär som kallats den "sämsta någonsin".

Sent i kväll pågick förhandlingarna fortfarande mellan ledamöterna och i morgon bitti samlas hela KU.

- Vi har bokat in ett möte klockan nio på tisdagen för att enas om de sista formuleringarna, säger ordförande Peter Eriksson.

Stundtals har det varit väldigt infekterade debatter.

- Det är ju en känslig fråga det här eftersom det finns lite olika versioner om affären i regeringskretsen, säger Peter Eriksson.

Enligt uppgift till Aftonbladet sent i kväll kommer den före detta näringslivsministern Maud Olofsson (C) - som vägrade att komma till KU:s utfrågningar - att kritiseras för sitt sätt att sköta affären.

Bland annat för den gemensamma beredningen.  

– Eftersom jag inte vet vad som kommer att skrivas mer än att jag blir prickad så vill jag läsa och begrunda innan jag tar ställning till vad och hur jag ska säga något, skriver Olofsson i ett mejl till Aftonbladet.

Förhandlingar in i det sista

I de texter som har skickats ut under förhandlingarnas gång framgår det tydligt att de borgerliga representanterna inte vill att statsminister Fredrik Reinfeldt ska ha något som helst ansvar - utan att det bara ska läggas på näringsdepartementet. 

Aftonbladet har tidigare berättat att KU väntas komma med kritik i frågor som rör dokumentationen i ärendet - men att det blir svårare att enas om klander mot enskilda statsråd.

Aftonbladet har även avslöjat att en omfattande utredning om tvång och sanktioner kan bli ett av resultaten av Nuonaffären. KU vill utreda om den som kallas till granskning ska kunna tvingas infinna sig – ett slags lex Maud Olofsson.

Ledamöterna från båda sidor verkar vara eniga om att ta beslut om en omfattande utredning om att kunna tvinga kallade till granskning att verkligen dyka upp.

Detta mot bakgrund av att huvudpersonen Maud Olofsson vägrat att infinna sig.

– Det är en sådan fråga som vi har tagit ställning till, att göra en utredning om hur det skulle reglereras, säger Peter Eriksson.

Olofsson ska uttala sig

Maud Olofsson har sagt att hon informerade regeringens inre kabinett, innan köpet genomfördes.

Det har också upprättats ett PM på Näringsdepartementet där det står att statsminister Fredrik Reinfeldt var informerad i förväg.

Men när han och finansminister Anders Borg frågades ut av KU sa sig både ha varit omedvetna om köpet innan det blev klart.

Olofsson har tidigare sagt att hon kommer kommentera Nuon-affären, när KU har offentliggjort sina slutsatser.

Följ ämnen i artikeln