Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ledamotsbråk om Nobelpriset i fysik

Publicerad 2013-10-09

En rekordlång fördröjning föregick annonseringen av Nobelpriset i fysik i går.

Anledningen: Kungliga vetenskapsakademien bråkade om vilka som skulle få det.

– Det är oerhört orättvist, säger ledamoten Anders Bárány till SR Vetenskapsradion.

I går meddelades att årets Nobelpris i fysik går till Peter Higgs och François Englert för deras teorier om hur partiklar får sin massa.

Akut bråk

Men presskonferensen där priset skulle tillkännages fördröjdes med en timme.

– Jag har aldrig varit med om något liknande fast jag bevakat Nobelpriserna i nästan tjugo år, sa Sveriges Radios Vetenskapsradions Ulrika Björkstén i en chatt inför konferensen.

Hur Kungliga vetenskapsakademien resonerat kring Nobelprisen är hemligstämplat i 20 år. Det spekulerades om att anledningen till förseningen i går var svårigheter att få tag i pristagarna.

Men nu avslöjar Vetenskapsradion att det berodde på ett akut bråk som uppstått inom vetenskapsakademien om vilka som skulle få dela på priset.

”Borde gått även till Cern”

Vissa ledamöter ansåg att priset inte bara skulle gå till teoretikerna, utan även till de fysiker som praktiskt lyckades bevisa att Higgs partikel existerar i det gigantiska fysiklaboratoriet Cern.

– Jag tycker det är oerhört orättvist. Det är första gången någonsin som man i den här motiveringstexten gjort ett sådant omnämnande. Det står laboratoriet Cern och de två detektorerna Atlas och CMS, säger akademiledamoten Anders Bárány till radion.

Bárány anser att forskarna på Cern inte endast borde vara nöjda med omnämnandet.

– Nej, absolut inte, tycker jag.