Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Stjärnkockens köttbullsbluff

Uppdaterad 2017-12-01 | Publicerad 2013-08-13

Förpackningen blågul - men varan utländsk: Är renommésnyltning

Stjärnkocken Alexander Nilson vill ”utveckla och förädla svensk matkultur” genom sina köttbullar som säljs med blågul etikett. Men köttet är inte svenskt.

– Man kan kalla det renommésnyltning, säger Maria Forshufvud, vd på Svenskt kött.

Tv-kocken Alexander Nilson är känd från bland annat realityserien ”Kniven mot strupen” på TV3. Han säljer sedan två år egna köttprodukter på Ica. Hans köttbullar marknadsförs på blågul etikett med texten: ”Köttråvaror utvalda med kärlek och omsorg!” Och på baksidan av paketen hälsar stjärnkocken kunderna: ”Med dessa originalköttbullar vill jag utveckla och förädla svensk matkultur!”

Svenskt för dyrt

Men nötköttet är från Irland och Tyskland.

– Många vill bli förknippade med det eftertraktade svenska köttet och vilseled­er medvetet konsumenten, till exempel med en blågul förpackning på utländskt kött. Jag kallar det renommé­snyltning, säger Maria Forshufvud, vd på branschorganisationen Svenskt kött.

Alexander Nilson själv säger att han skulle vilja använda svenskt kött - men att det är för dyrt.

Att marknadsföringen skulle vara vilseledande håller han inte med om:

– Läs innehållsförteck­nin­g­en vill jag säga till kritiker. Vi har ingenting att dölja.

– När vi talar om svensk matkultur menar vi själva köttbullarna och inte köttet. Sverige är ju känt för vackra kvinnor, Ikea, Björn Borg och köttbullar. Då är det inte så konstigt att välja en blågul förpackning.

Vet inte vilka gårdar

Köttbullar tillverk­as av Svenska hamburgare AB.

– Köttet kommer framför allt från Irland, men jag vet inte från exakt vilka gårdar. Det är mycket ovanligt att vi har den informationen. Vi får köttet från slaktare som i sin tur har kontakt med gårdarna, säger fabriks­direktör Sven Elming.

Kan man då hävda att köttet är utvalt med kärlek och omsorg?

– Vi för en dialog om vilka länder vi ska beställa från. Svenskt nötkött är en dyr bristvara. Därför har vi valt att importera kött från i första hand Irland och i andra hand Tyskland. Jag kan inte svara på om det innebär att köttet är valt med kärlek och omsorg. Vår fab­rik producerar kött­bullarna, vi gör inte marknads­föringen.