Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Spritdöden skylls på höjda skatter

Publicerad 2015-06-21

Nästan hundra personer har dött av förgiftning sedan de druckit hembränt i indiska Bombay.

Barer och butiker skyller tragedin på skattehöjningar.

Anhöriga bär bort kroppen från en person som dog av förgiftning i byn Sangrampur.

Det är den värsta incidenten kopplad till hembränd sprit i Indien på många år. Dödssiffran fortsätter att stiga och minst 94 personer har mist livet sedan de druckit hembränt i ett slumområde i Bombay. Prover ska ge svar på om spriten innehöll stora mängder metanol.

Hembränt ökar i städer

Många fattiga indier förlitar sig på den billiga hembrända alkoholen, men det är vanligare på landsbygden än i storstäder som Bombay där medelinkomsttagare hellre väljer utländska spritsorter som tillverkas i Indien (IMFL). Men för varje höjning av alkoholskatten väljer även de senare att blanda ut sina drinkar med hembränt, varnar barägare i Bombay, enligt Times of India.

Lager av plastmuggar

Flertalet skattehöjningar har lett till ökade priser i barerna, och många spritbutiker tvingas nu ha ett lager av plastmuggar eftersom kunderna börjat dricka på gatorna.

– De senaste tre åren har skatterna höjts, vilket gjort att stora IMFL-märken blivit de dyraste. Människor byter till billigare märken, vilket gett upphov till den gamla traditionen att brygga hembränd sprit i slumområden, säger Adarsh Shett, chef för hotell- och restaurangföreningen Ahar, till Times of India.

TT

Följ ämnen i artikeln