Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Vägarna smälter och tusentals dör i indisk värmebölja

Uppdaterad 2015-05-29 | Publicerad 2015-05-28

Minst 1 360 människor har dött under en veckolång indisk värmebölja.

Temperaturerna har stigit så kraftigt att vägarna smälter.

– Dödssiffran kan komma att stiga, säger YK Reddy vid Hyderabads meteorologiska center.

Temperaturen har stigit upp till 50 grader plus på sina håll i de hårdast drabbade områdena i södra Indien. Många av de drygt 1 360 dödsoffren den senaste veckan kommer från Telangana och Andrha Pradesh.

Och värmeböljan väntas hålla i sig ytterligare ett tag.

– I Andrha Pradesh väntas temperaturen ligga stadig och värmen fortsätter. Först i slutet av helgen väntas temperaturerna återvända till det normala, säger YK Reddy vid Hyderabads meteorologiska center till BBC.

Sonen dog av värmeslag

Och i takt med att kvicksilvret stigit över den nationella gränsen för värmebölja på 45 grader celsius har effekterna också börjat visa sig på ovanlig vis. I Delhi har till och med vägar smält, uppger Huffington Post.

Även torkan är allvarlig. Djur och skördar är hotade.

CNN har träffat Mallayia Baddula, 76, i byn Peripally utanför Hyderabad vars 38-åriga son dött under hettan som plågat landet.

– Han hade gått för att hämta min medicin. De har sagt till mig att han dog av värmeslag, säger Baddula till CNN.

Myndigheterna har gått ut och varnat människor för att arbeta utomhus under dygnets varmast timmar. De uppmanar också indierna att hålla sig undan solen, klä sig svalt och dricka mängder av vatten.

Tvingas utsätta sig för livsfara

Men för många arbetare så finns ingen möjlighet att hålla sig inomhus.

– Antingen måste vi arbeta och utsätta oss för livsfara eller så får vi ingen mat, säger bonden Narasimha enligt Huffington Post.

I början av juni inleds monsunsäsongen i Indien och då kommer svalkan.

– Maxtemperaturen kommer inte att sjunka något avsevärt men det kommer att bli mycket bättre från 2 juni och framåt då det finns tecken på rejäla skurar, säger Brahma Prakash Yadav vid Indiens meteorologiska myndighet, enligt Daily Mail.

Följ ämnen i artikeln