Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Prins Harry till Afghanistan

Publicerad 2011-06-16

Prinsen & apachen Prins Harry poserar vid sin Apachehelikopter. Den brittiske prinsen utnämndes till kapten den 21 mars i år och kommer inom kort att skickas till frontlinjen i Afghanistan.

Hans tidigare insats tvingades avbrytas abrupt när media fick nys om det.

Nu ska prins Harry tillbaka till Afghanistan.

Enligt The Sun har drottningen gett sitt godkännande.

I tre år har han drömt om att återvända.

2008 tjänstgjorde brittiske prins Harry i Afghanistan, men tvingades förkorta sin insats efter att brittisk media avslöjat hans deltagande.

Av säkerhetsskäl fick då Harry flyga tillbaka till England, men prinsen har sedan dess pratat vid ett flertal tillfällen om hur mycket han vill återvända och ”slåss mot talibanerna”.

Släpper missiler

Nu verkar det som att 26-åringen får chansen.

Enligt den brittiska tidningen The Sun har drottningen gett sitt medgivande.

Till skillnad från förra gången kommer prins Harry nu inte göra marktjänstgöring, utan istället ska ”kapten Wales” flyga Apachehelikopter och släppa Hellfiremissiler över talibanområden.

”Enorm fara”

Att vara högt ovan mark anses säkrare och om prinsens 482-miljoner kronors helikopter skulle bli nedskjuten kommer han dessutom att vara extra säkerhetsutrustad.

Vart han är går kommer Harry att bära med sig en pistol, ett automatvapen, morfin och en extra matranson för att öka hans chanser till överlevnad.

– Harry kommer att möta enorm fara. Skulle hans Apache tvingas ned blir det en tävling mellan talibanen och de våra om vem som får tag på honom först. Varje gång har lyfter kommer det här att finnas i hans bakhuvud och om han kan genomföra den här insatsen är det extremt modigt, säger en källa inom flygvapnet till The Sun.

Om alla de sista planerna går i lås kan prins Harry åka till Afghanistan i april nästa år.