Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Jennie och Thomas har fortfarande inte fått någon ursäkt

Publicerad 2011-11-06

FRIADE I ALLA INSTANSER Jennie och Thomas i Sandviken blev anmälda till socialen av Jennies egen syster och kastades in i en årslång mardröm. Döttrarna tvångsomhändertogs, pappan åtalades för sexuella övergrepp och mamman för medhjälp samt, i ett senare fall, för barnpornografibrott. Jennie och Thomas har friats båda gångerna och barnen har fått komma hem.

Allt som krävdes för att Socialtjänsten skulle ta deras barn var ett telefonsamtal. Men trots att Jennie och Thomas vann i alla instanser och fick barnen tillbaka vägrar Sandvikens kommun be om ursäkt.

– Jag tycker de kan visa lite empati med tanke på vad vår familj har gått igenom, säger Jennie till Aftonbladet.

Uppdrag Gransknings program om Thomas och Jennie har skapat enorma känslor i Sverige. Jennies syster hade slagit larm till socialen – det var allt som behövdes för att deras barn skulle omhändertas. I september förra året fick Thomas veta att han misstänktes för sexuella övergrepp på barnen. Och Jennie misstänktes för medhjälp eftersom hon låtit det ske.

Misstroddes trots dom

Drygt en månad senare frias de helt i Gävle tingsrätt. Jennie och Thomas är överlyckliga och tror att de ska få träffa sina barn igen. Men socialen misstror dem fortfarande.

Först när de frias även i Förvaltningsdomstolen får de barnen tillbaka. Då har de varit ifrån varandra i 68 dagar.

– Det var helt otroligt underbart, säger Jennie.

Sedan Uppdrag Granskning tog upp deras fall har Thomas och Jennie fått konfrontera Renate Almén, ordförande i individ- och omsorgsnämnden i SVT:s Debatt. Hon vägrade att be om ursäkt för att kommunen hade gjort fel.

– Ska vi be om ursäkt för att vi följer lagstiftningen? sade hon i Debatt.

”Vi har blivit starkare”

Thomas och Jennie är fortfarande besvikna på kommunen, inte minst för att de inte fått någon ursäkt.

– Det är beklagligt att de inte ens kan få fram något som liknar en ursäkt. Jag tycker de kan visa lite empati med tanke på vad vår familj har gått igenom, sade Jennie efter Debatt.

Varken Thomas och Jennie ångrar att de har gått ut och berättat om sitt fall.

– Det har varit en mardröm, men vi har blivit starkare efter krisen, säger Thomas.