Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Striden om hyres- ombildningarna

Publicerad 2011-11-09

Rekordmånga hyresrätter har ombildats till bostadsrätter.

Aftonbladet reder ut argumenten för och emot.

– Bostäderna försvinner inte för att de ombildas, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholm.

– Korkat, när efterfrågan på hyresrätter är så hög, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

FÖR OMBILDNINGAR

Joakim Larsson (M), borgarråd med ansvar för bostadsbolagen i Stockholms stad:

– I Stockholm har vi ombildat ganska länge. De kommunala bostadsbolagen har erbjudit de boende att köpa sina bostader i olika omgångar sedan 1970-talet.

– Vi beslöt oss i början av förra perioden att avbryta ombildningen i centrala Stockholm, men att fortsätta med erbjudandena i ytterstaden. Anledningen var att vi ville se en större blandning av bostadsområden även i ytterstaden, där det är mer hyresrätter.

– Ur samhällets synvinkel är det bra med blandade upplåtelseformer i hela staden, så att människor med olika önskemål kan bo sida vid sida i samma område.

Joakim Larsson anser inte att mängden köande är ett argument mot ombildning.

– Bostäderna försvinner ju inte för att de ombildas. Däremot stämmer det att vi har en lång bostadskö. Tittar man på den kön ser man att många som står i kön bor i småhus eller bostadsrätter, eller så har de förstahandskontrakt i annan bostad. Köns storlek visar inte på hur stor bristen på boende är.

– Efterfrågan är stor på bostadsrätter generellt. Det behövs både hyresrätter och bostadsrätter. Vi måste alltid bygga nytt. Vi har ökat takten på byggandet och räknar med att kunna bygga 20 000 lägenheter under den här mandatperioden. Vi bygger både hyres- och bostadsrätter i Stockholm i dag. 57 procent hittills i år har varit hyresrätter.

Enligt Joakim Larsson är det inte sant att allmännyttans fastigheter säljs ut till under marknadspris.

– När man ombildar en fastighet till bostadsrätt så säljs den till bostadsrättsföreningen. Värderingen görs av oberoende värderare. Man säljer inte varje bostadsrätt för sig - och det förvirrar något.

MOT OMBILDNINGAR

Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen:

– Det finns en stor efterfrågan på hyresrätter. Det är korkat i ett sådant läge att ombilda till bostadsrätter av ideologiska skäl. På ett samhälleligt plan så minskar ombildningen tillgången till hyresrätter och valfriheten för individerna.

– I takt med att allmännyttan säljs ut och hundratusentals köar för hyresrätt, tvingas man antingen vända sig till andrahandsmarknaden eller köpa bostadsrätt, trots man egentligen inte vill.

Plötsligt tvingas många motvilligt då förhålla sig till frågor man måste ställa sig som fastighetsägare, enligt .

– Vad händer med räntorna? Min ekonomi? Vad händer om jag blir arbetslös?

Många ställer sig enligt Barbro Engman positiva till ombildning för att göra en bra ekonomisk affär.

– Att man kan göra klipp när allmännyttan säljs ut är förfärligt. Den som för tillfället råkar bo i en lägenhet kan tjäna stora pengar på att den gemensamma egendomen säljs ut.

Hon anser också att förespråkarna av ombildning odlar myten om att landet har "för stor andel hyresrätter".

– Sverige har internationellt sett förhållandevis lite hyresrätter, vilket inte många tror. I Wien är andelen hyresrätter 80 procent, i Singapore 90 procent. Här har vi omkring en tredjedel var av hyresrätter, villor och bostadsrätter.

I storstäderna har andelen hyresrätter varit större, men nu minskar den.

Efter en ombildning kan de som vill fortfarande välja att hyra sin bostad, men då av bostadsrättsföreningen som bildats.

– Vår erfarenhet är att det ofta är mycket bättre att ha en professionell hyresvärd. Bostadsrättsföreningen som värd har ofta kunskapsluckor. De har ingen susning om lagstiftning och skyldigheter. Även om man får bo kvar är läget ofta sämre.