Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Körledare räddade buss från olycka

Publicerad 2011-05-16

På turné University of Manitoba Singers är en av Kanadas mest prominenta studentkörer. I dag besöker de Umeå. Men resan till Sverige kunde slutat illa när busschauffören som hämtade kören vid flygplatsen fick en hjärtattack.

Den kanadensiska kören hämtades av en buss på Arlanda efter en 22 timmar lång resa.

Men fem minuter från flygplatsen – med en hastighet av 100 kilometer i timmen – fick busschauffören en hjärtinfarkt.

Körledaren lyckades kasta sig fram och få stopp på bussen.

Körledaren Elroy Friesen blev en hjälte på motorvägen, när han lyckades stoppa en skenande buss.

Händelsen inträffade nära Arlanda, norr om Stockholm, i helgen.

Den 32 man starka kören University of Manitoba Singers från Kanada hade precis landat i Sverige för att påbörja en två veckor lång turné.

Fick hjärtinfarkt

Men de hann knappt ens ut på motorvägen innan besöket kunde fått ett katastrofalt slut.

– Fem minuter från flygplatsen hände något. Bussen körde in i räcket på vänster sida om vägbanan. Först trodde vi att föraren kanske bara hade tagit ögonen från vägen en stund, sen såg vi hur han föll ihop över ratten, säger körledaren Elroy Friesen till Sundsvalls Tidning.

”Ringde 911”

Enligt Elroy Friesen gick färden i cirka 100 kilometer i timmen när olyckan inträffade. Han berättar för tidningen hur bussen sedan vinglade sedan över till andra sidan vägen, där den återigen slog i räcket.

Då kastade körledaren sig fram.

På något sätt lyckades han sedan frikoppla bussen och bromsa.

– Bussen stannade nästan och jag ringde 911. Men ni har ju inte 911 utan 112, fast det fungerade ändå. Jag blev direkt kopplad till SOS Alarm, säger Elroy Friesen till Sundsvalls Tidning.

– Personen i telefonen frågade var vi var någonstans, men det visste jag ju inte. Sen ville han veta om chauffören var vid medvetande och om han andades, jag fick svara nej på båda frågorna.

”Bra tillfälle att be”

Flera av körmedlemmarna hjälptes åt att bära ut busschauffören på marken där de påbörjade hjärt- och lungräddning. Samtidigt stannade en annan buss bakom för att kontrollera vad som hänt. Den busschauffören kunde sedan ta över luren och beskriva för SOS Alarm var de befann sig.

Fem minuter senare var räddningtjänst på plats, och busschauffören – vars tillstånd fortfarande är kritiskt – fördes till Karolinska Sjukhuset.

– Jag sa åt kören att om de var troende så var det här ett bra tillfälle att be. Jag är förundrad över att ingen blev skadad och att vi inte krockade med några andra bilar, säger Elroy Friesen till Sundsvalls Tidning.

Efter den initiala chocken samlades körmedlemmarna och pratade innan de åkte vidare för att påbörja sin turné.

I dag och i morgon uppträder kören i Umeå.