Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Blodet är bränsle”

Publicerad 2011-08-15

Gaddafi i tv-tal i natt

Rebellerna förhandlar med Gaddafi, sa ryktet.

Men ryktet dödades snabbt.

– Gör er redo för strid. Blodet från martyrerna är bränsle för slagfältet, sa Libyens ledare Muammar Gaddafi i ett tv-tal i natt.

Muammar Gaddafi.

Rebellerna uppges ha avancerat på flera fronter under helgen, enligt nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Påstådda förhandlingar

Sent i går kväll kom uppgifter från en källa med "direkt insyn i samtalen", om att representanter för Gaddafi inlett förhandlingar med landets rebeller, under ett möte i Tunisien, på ön Djerba.

Men Muammar Gaddafis talesmän gick snabbt ut och förnekade att några samtal med motståndarna skulle ha påbörjats.

Uppmanar till strid

Under natten mot måndag höll Gaddafi ett tv-sänt tal, utan att synas i bild. Av ljudet att döma hölls talet, som motsäger alla tecken på ledareb skulle vilja ge upp, på en knastrig telefonlinje.

– Avancera framåt. Utmana. Plocka upp er vapen och gå till strid för tum för tum befria Libyen från förrädarna och från Nato.

– Gör er redo för strid. Blodet från martyrerna är bränsle för slagfältet, sa han.

Nära inta strategisk stad

Enligt uppgifter till AP ska rebeller vara på väg att inta staden al-Zawaiya, på Medelhavskusten fem mil från huvudstaden Tripoli. Det skulle innebära att två nyckelvägar för transport av mat, bränsle och vapen in mot Tripoli, skulle skäras av.

Jumma Ibrahim, talesman för rebellerna, uppger för AP att man hoppas kunna ta över kontrollen över huvudstaden inom en månads tid.