Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Varierande matvanor bland dödsdömda

Publicerad 2011-09-26

Kyckling, glass, kaffe, hamburgare eller en enda oliv.

Valen av mat inför den sista måltiden varierar.

Men i Texas får de dödsdömda fångarna inte välja vad de vill äta innan de avrättas.

I USA, och flera andra länder som tillämpar dödsstraff, får dödsdömda fångar välja vad de vill äta dagen innan de ska avrättas. Och valen varierar; allt från oliver, till kyckling, hamburgare och kaffe finns bland önskemålen.

Kaffe eller stor middag

Seriemördaren Aileen Carol Wuornos – som filmen Monster från 2003 handlar om – nöjde sig med en kopp kaffe.

Bobby Wayne Woods, dödsdömd för kidnappning, våldtäkt och mord på en liten flicka hade desto större aptit. Han ville ha båda kyckling, hamburgare och fläskkotletter.

Sågs som försoningsgest

I medeltidens Europa sågs seden med den sista måltiden som en försoningsgest vid avrättningar – genom att ta emot maten visade fången att han förlät både bödel, domare och jurymedlemmar.

Genom att försonas minimerades också risken för att den avrättade skulle komma tillbaka och spöka för de som var inblandade i avrättningen.

Kommer det att spöka i Texas?

I Texas finns det numera risk för spöken. Sedan i torsdags erbjuds de dödsdömda i staten inte längre någon sista måltid, utan får nöja sig med att äta samma mat som övriga fångar. Detta sedan den dödsdömde fången Lawrence Russell Brewer, som avrättades sent i onsdags kväll, inte ätit av den mat han beställt som sin sista måltid.