Göran Persson orolig för social turism
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-21
Statsministern vill skärpa invandringskraven när EU utvidgas
Det kan bli krav på heltidsarbete för arbetstagare från de nya EU-länderna för att förhindra missbruk av de svenska trygghetssystemen, enligt statsminister Göran Persson.
Men regeringen har inget stöd för sådana särkrav i riksdagen.
-Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva, säger statsminister Göran Persson till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Så sent som för några dagar sedan avvisade Persson att Sverige ska ha övergångsregler som gör att arbetskraft från nya EU-länder i Baltikum, Öst- och Centraleuropa inte kan söka arbete fritt i Sverige från första dagen.
Det håller han i huvudsak fast vid fortfarande, men talar nu också om en risk för att den sociala turism - som regeringens särskilda utredare har varnat för - kan uppstå när EU utvidgas den första maj nästa år.
Överväger regler
Utredaren, Berit Rollén, skrev att ett arbete på tio timmar i veckan i princip ger rätt att utnyttja alla sociala förmåner och sjukvård i Sverige från första dagen. Oseriösa företag skulle kunna ''sälja'' jobb genom att erbjuda låtsasjobb som ger en inträdesbiljett till de svenska trygghetssystemen. Rollén jämförde det hela med personer som ''sålt gruppresor in i det svenska asylsystemet''.
Göran Persson säger att regeringen överväger regler och krav som kan stoppa sådant missbruk om det uppstår.
Statsministern hänvisar till att Berit Rollén föreslog att endast heltidsarbete ska ge rätt till förmåner och/eller att uppehållstillstånd ska ges för bara enstaka år i taget den första tiden i Sverige.
-Ett krav är att han måste gå till riksdagen med en proposition om han vill göra det, kommenterar CarlB Hamilton, riksdagsledamot för folkpartiet och vice ordförande i EU-nämnden.
Gemensam motion
Hamilton betecknar Perssons nya uttalanden som ''väldigt oroväckande'' och framhåller att regeringen har en majoritet i riksdagen emot sig vad gäller att inskränka den fria rörligheten. De fyra borgerliga partierna och miljöpartiet har lagt en gemensam motion om att Sverige inte ska ha några övergångsregler.
-Och tänker han sig att ändra reglerna måste det gälla också för oss själva. Det är ju fullvärdiga EU-medborgare vi talar om, säger Hamilton.
Det kan finnas en risk för missbruk, medger han.
-Men man kan inte utgå från att det inträffar. Gör det det får man ändra reglerna då och för alla.
Lars Larsson/TT