Norrland vs. Skåne i ”Köldslaget”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-25

Skåne-Mikael: Lika kallt överallt!

En norrländsk fryslort och en mer stryktålig skånepåg. Eller?

Läsarna Per-Erik Gustavsson och Mikael Nelson har helt olika syn på kyla.

Här gör de upp i Köldslaget!

Nelson vs Gustavsson.

Per-Erik Gustavsson, 41, bor i Storvik, 1,5 mil utanför Sandviken. Han har tidigare bott långt upp i Norrland, ett år i Östersund. Merparten av livet har han tillbringat längs kusten i Söderhamn, Hälsingland. Per-Erik är bombsäker på sin sak när det gäller var någonstans det är kallast.

– Det är mycket, mycket kallare söderut längs kusterna jämfört med långt upp i landet. Jag upplevde att jag frös mycket fortare, redan vid minus 5-10 grader, vid kusten medan jag faktiskt kunde låta bli att frysa när det var minus 20 i Östersund. Och då hade jag ändå samma kläder, säger Per-Erik Gustavsson.

”Ingen skillnad”

Mikael Nelson, 19, är hemmahörande i skånska Osby, som ligger långt söderut i Sverige. Han håller inte alls med om den köldbild Per-Erik målar upp.

– Nej, jag tycker inte att det är någon skillnad alls på kylan beroende på var man bor i landet. Jag har varit i Norrland och Storuman när det varit kallt. När jag kom hem till Osby igen var det lika kallt på termometern men jag kunde inte känna någon skillnad alls, säger Mikael Nelson.

Per-Erik Gustavsson är dock obeveklig.

– Luftfuktigheten söderut gör att man fryser mer. Längre upp i landet kan luften ofta vara kallare, men eftersom det är torrare luft fryser man mindre.

– Det här är inget jag inbillar mig!

Följ ämnen i artikeln