Varm mat till de instängda gruvarbetarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-02

Köttbullar, kyckling och ris skickades 700 meter ner i underjorden

De instängda chilenska gruvarbetarna har fått sitt första varma mål mat.

Efter 26 dagar lyckades man skicka ner köttbullar, kyckling och ris till de 33 personerna som befinner sig 700 meter under marken.

Mattant Ansvariga för matleveranserna till gruvarbetarna visar upp paketen med varm mat. Den första varma måltiden som gruvarbetarna får på lång tid.

Tidigare har arbetarna bara fått glukostabletter och proteinberikad mjölk skriver brittiska BBC på nätet.

Ytterligare ett positivt besked för de instängda 33 är att den amerikanska rymdmyndigheten NASA har anlänt till platsen med ett expertteam. De ska hjälpa gruvarbetarna att hantera isoleringen på det begränsade utrymmet i underjorden.

NASA-expert komponerade menyn

NASA-teamets näringsexpert deltog bland annat i att sätta ihop menyn i de plastförpackade måltiderna som skickades ner till gruvarbetarna.

Enligt BBC lovordar amerikanerna den chilenska räddningsinsatsen så här långt.

”Vi är väldigt imponerade av organisationen av räddningsteamet och kvalitén på den vård som man har gett arbetarna”, sa Dr Michael Duncan, chef för NASA:s expertgrupp, på onsdagens presskonferens. Han tillade även:

”Och vi är också väldigt imponerade av det mod och den organisation som gruvarbetarna har visat upp under mycket svåra omständigheter.”

Bör få en deadline på sitt helvete

Samtidigt uppmanade han gruvarbetarna att inte röka eller dricka alkohol utan vara noga med intaget av kalorier, hålla ett fast sovschema och fokusera på att hålla humöret uppe.

De chilenska myndigheterna uppmanade han att ge de instängda ett så exakt datum som möjligt på när de kan bli räddade. I nuläget har man bara meddelat dem att det kan komma att ta ”lång tid”.

Enligt preliminära beräkningar förväntas räddningsaktionen ta minst tre månader.

På måndagen inledde man borrningen av det 60 centimeter breda hål som arbetarna ska firas upp genom. Hittills har man kommit cirka 20 meter ner i berget vid koppargruvan nära staden Copiapo som ligger cirka 80 mil norr om huvudstaden Santiago.

Finns en "plan B"

Att borra 700 meter ner i marken är dock inte helt problemfritt och på onsdagen tvingades man ta en oplanerad paus i borrandet. Enligt Andreas Sougarret, ingenjören som ansvarar för räddningsoperationen, berodde detta på att oväntade sprickbildningar gjorde att man måste cementera väggarna i hålet.

Myndigheterna har meddelat att man även har inlett en "plan B" där ytterligare ett team ska borra ett separat hål från en annan del av berget.