Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Vi har väntat på tåget i fem timmar"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-30

Förseningar, dålig information och stillastående tåg.

Fredagkvällens tågkaos ställde till det för resenärer i hela landet.

– Det har varit totalt kaos. Ingen vet när tågen ska gå och folk blir flera timmar försenade, säger Therese Sinter från Karlstad.

Snön och kylan var den största orsaken till de stora problemen i tågtrafiken på fredagen och natten mot lördagen.

Vid midnatt var många fortfarande kvar på Centralen i Stockholm utan information om avgående tåg. Enligt resenärer på plats fungerade högtalarsystemet så pass dåligt att personal från SJ fick gå runt och försöka informera om förseningarna.

Högtalarsystemet tillhör Banverket som hävdar att det bara varit tillfälliga fel på högtalarna, men att informationen annars fungerat bra. Även på tavlorna för avgångar.

"Fullständigt kaos"

– Det har inte stått någonting. De gick runt och ropade ut olika avgångar så att folk skulle hinna med tågen. Vid ett tillfälle fick de sätta in en buss eftersom de missat att säga till 30 personer när tåget gick före utsatt tid, säger Therese Sinter.

Hon och hennes sällskap fick tillbringa hela fredagskvällen på centralstationen utan information.

– Vi skulle ha åkt till Karlstad klockan 19.15. Nu är klockan tolv och vi har fortfarande inte fått veta vilket spår vi ska åka från. Det är fullständigt kaos här, säger Therese Sinter.

Inga ersättningsbussar

Hon och hennes sällskap har stått framför informationstavlan hela kvällen.

– Vissa tåg har varit tre timmar försenade. Vi har inte fått någon information och de vägrar att sätta in ersättningsbussar. Folk har köat i timmar bara för att få information hos kundservice, säger hon.

En avgång mot Borlänge som skulle ha avgått klockan 19 hade vid midnatt fått en ny utsatt tid till 00.20.