Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Bara åtta valpar i kullen får leva

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-25

Man kan inte behålla sekundära hundar

Det är inte bara pälsfärgen som får hunduppfödare i Sverige att döda valpar.

Föds det fler än åtta valpar väljer många hunduppfödare att avliva de andra.

- Man kan inte förmänskliga hundar. De uppfödare som behåller alla sina valpar ser dem bara som tusenlappar, säger Ann-Marie Hammarlund, ordförande i Svenska hunduppfödareföreningen.

Nyfödda kravlar hundvalparna försvarslösa omkring nära sin mamma. Och är de födda hos en hunduppfödare i Sverige är deras liv i fara. För föds det fler än åtta valpar i en kull så väljer de flesta hunduppfödarna att avliva de andra.

"Måste kunna ta bort hundvalpar"

- Jag föder upp dalmatiner och det är en ras som kan få upp till 18 valpar. Man kan inte behålla så många, tiken blir för ansträngd och sedan kan man aldrig sälja så många valpar, säger Ann-Marie Hammarlund, ordförande i Svenska hunduppfödareföreningen.

Svenska Grand Danois-klubben har rekommendationen att inte behålla fler än åtta valpar. Och många andra hundägare väljer frivilligt att avliva om tiken föder för många valpar.

- Jag förstår inte varför det blir så upphaussat. Ska man syssla med hunduppfödning ska man göra det professionellt. Och då måste man kunna ta bort hundvalpar, säger Ann-Marie Hammarlund.

Jordbruksverket föreslår att hunduppfödarna avlivar valparna genom ett slag i huvudet innan de lägger ner dem i vattnet.

"Kan inte behålla sekundära hundar"

En metod som de allra flesta, enligt Ann-Marie Hammarlund, också använder sig utav. Men urskillningen av hundvalparna är skoningslös.

- De små och svaga dör ju av sig själva. Sedan tittar man på skönhetsfel och andra lyten. Det är ingen som vill ha en dalmatiner med en stor svart blaffa så den blir svårsåld. Man kan inte behålla sekundära hundar. Och är det en hund som är döv tar man naturligtvis bort den, säger Ann-Marie Hammarlund.

- Det är ingen valp som plågas av att tas bort som nyfödd. Men avlar man fram hundar som måste avlivas när de är ett eller två år gamla är det smärtsamt för både dem och familjen.

Charlotte Lindahl