Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Delade fångtransport med mordmisstänkt

Publicerad 2016-10-27

Anstalten Saltvik utanför Härnösand.

En man som utsatts för ett mordförsök tvingades åka flera timmar i samma fångtransport som förövaren till rättegången i Härnösand.

Misstaget upptäcktes först vid ankomsten av Kriminalvården, som nu ska se över sina rutiner.

– Detta låter inte alls bra, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Det var i augusti i år som två män som skulle delta i en hovrättsförhandling anlände till häktet Saltvik i Härnösand.

Den ena av männen kom från anstalten i Karlskoga, där han avtjänade ett fängelsestraff för rån, medan den andra  kom från häktet i Salberga där han suttit sedan han strax innan dömts för mordförsök.

De båda männen hade under den flera timmar långa resan upp till Saltvik suttit bredvid varandra i transportbilen.

Tjafsade under resan

Men väl framme visade det sig att de båda männen ska på samma rättegång – den ena som målsägande och den andra som tilltalad, misstänk för försök till mord på den förstnämnde.

Detta efter ett bråk i Gävle i påskas, som ska ha uppstått ur en gammal konflikt mellan männen.

Under flera timmar satt männen längst bak i bilen och hann tjafsa en hel del med varandra enligt utredningsrapporten.

Ordväxlingen har bland gällt att den ena sagt till den andra att ”han aldrig någonsin gjort en fluga förnär” medan den andre svarade att ”du höll ju i kniven”. Svaret på det blir att "det är som det är och det är bara att gilla läget". Därefter vänder sig en av männen och sover resten av resan.

Miss med målnummer

Den åtalade mannen dömdes sedan i hovrätten till tio års fängelse för mordförsök på den målsägande.

Enligt Kriminalvårdens utredare berodde den olyckliga transporten på en miss med hovrättens målnummer.

Dock genomförs drygt 4 000 transporter varje år, varpå utredaren menar att det finns anledning att tro att något liknande kan inträffa igen och föreslår därför en rad olika åtgärder, bland annaten systemuppgradering och utbildning för personalen. Allt för att undvika att något liknande inträffar igen.

”Låter inte alls bra”

Rättsexperten Sven-Erik Alhem säger att det är beklagligt att något sådant här har hänt men att det är mänskligt att begå misstag.

– Detta låter inte alls bra men givetvis begås det misstag inom rättsväsendet, precis som i alla andra branscher. Samtidigt är det konstigt att detta inte upptäckts tidigare, då man direkt skulle ana misstankar när de började prata med varandra på det sättet och då ordnat fram en ny transport omedelbart.

Sven-Erik Alhem har dock inte hört om någon liknande händelse tidigare, men säger att det finns fall där kommunikation mellan två parter som inte borde prata med varandra har förekommit.

”En säkerhetsfråga”

–Det medför ju alltid en känsla av ovisshet om det har förekommit någon form av otillbörlig påverkan på grund av detta. Det kan ju ha varit alltifrån förtäckta hot till att det framförts något som den andre ska säga. Man ska alltid undvika konfrontation så länge det inte är nödvändigt.

Att Kriminalvården ska genomföra åtgärder tycker Sven-Erik Alhem är bra men säger att det inte är någon garanti för att det inte inträffar igen.

– Detta är framförallt en säkerhets– och arbetsmiljöfråga. Noggrannhet är a och o inom rättsväsendet men bara för att man täpper till luckorna och säger att det inte ska hända igen så är det ingen garanti.

– Men det är bättre att göra något än ingenting alls.