Arrangören: därför får inte partiledarna tala

Uppdaterad 2015-09-06 | Publicerad 2015-09-05

Anna Kinberg Batra (M).

Söndagens manifestation för flyktingar väntar rekordpublik.

Statsminister Stefan Löfven (S) ska tala – men andra partiledare har fått nobben.

Nu förklarar arrangörerna varför.

– Fokus är att sätta fokus på sakfrågan, vi vill inte låta det bli ett partiledarrace, säger Semanur Taşkin, språkrör på Grön Ungdom.

Minst 25 000 människor väntas komma till Medborgarplatsen i Stockholm för att visa sin vilja till hjälp och humanitet i flyktingkatastrofens tidevarv.

Flera partiledare, bland andra Anna Kinberg Batra (M) och Annie Lööf (C), har fått nobben. Nu förklarar en av arrangörerna varför på sin facebooksida.

– Syftet är att manifestationen ska handla om oss som är där. Alla makthavare inklusive statsministern ska lyssna på oss, säger arrangören Semanur Taşkin till Aftonbladet.

"Vi ha varit noga"

Andra som ska tala är Birgitta Ohlsson från Folkpartiet och Alice Bah Kunke från Miljöpartiet. Det kändes naturligt för Grön Ungdom som är initiativtagarna till "Refugees welvome".

– Vi har varit noga med tallistan och försökt balansera den så bra som möjligt.

Anledningen till varför arrangörerna har nekat alla partiledare utom statsminister beror på att "det inte är det som är viktigt".

– Vi önskar att vi kunde ge alla talartid, men vi tycker att det är synd att toppolitiker behöver en manifestation för att tala om flyktingpolitiken, säger hon.

Vill minnas sakfrågan

Tidigare har oppositionsledaren Anna Kinberg Batra sagt att hon gärna velat vara med och talat för flyktingarnas rätt till skydd.

– Vi fick bara ett nej och det har tillkommit talare sedan dess, bara de senaste dagarna. Det känns väldigt tråkigt att inte få vara med, framförallt i en tid när det är så viktigt att samlas och visa gemensam vilja, säger Linda Norberg, presschef för Moderaterna.

Även Annie Lööf har uttryckt sitt missnöje.

"Även jag anmälde mitt intresse att vara med i detta mycket lovvärda och breda initiativ. Men fick tyvärr nej på att tala", twittrar hon till Aftonbladet.

Men enligt arrangörerna är det "viktigt att det inte blir ett partiledarrace".

– Vi är medvetna om att ingen kommer minnas vem som sa vad eller exakt vad som hände, utan det är sakfrågan som vi vill att alla ska minnas, säger Semanur Taşkin.

Följ ämnen i artikeln