Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Mördaren jagad i natt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-31

Ulf Åsgård: Det kan vara ett våldtäktsförsök som gått väldigt snett

Göteborgspolisen sätter in alla resurser.

Men fortfarande vet de inte vem som förföljde Nancy Tavsan, 18, och misshandlade henne så svårt att hon dog på sjukhuset.

– Samtalet till väninnan talar för att det är ett våldtäktsförsök som gått väldigt snett, säger Ulf Åsgård.

Mordet på 18-åriga Nancy Tavsan har högsta prioritet hos polisen i Göteborg. Utredningen ligger hos länskriminalens rotel för grovt våld.

– Det är ett tragiskt brott som berör många. Vi är väldigt många som jobbar med det här, säger Pia Göksöyr, presstalesman på Göteborgspolisen.

Flera har förhörts

I går förhördes ett stort antal personer som befunnit sig omkring brottsplatsen vid tidpunkten för överfallet. Polisen har också knackat dörr i hela området.

– Vi har förhört folk som funnits i området och sådana som vi har hört när vi knackade dörr, säger Gök­söyr.

Polisen har även hämtat in folk till förhör och genomfört husrannsakningar i området. Dessutom har teknikerna arbetat på platsen.

”Kraftigt våld”

– Den tekniska undersökningen är klar och vi väntar på att resultaten ska komma och sammanställas.

En krossad glasflaska finns bland de föremål som polisen hittat på brottsplatsen. Men om det är mordvapnet är inte bekräftat.

Den exakta dödsorsaken är heller inte helt klarlagd.

– Det syns att kvinnan har utsatts för kraftigt våld, men den rättsmedicinska undersökningen får närmare visa hur hon bragts om livet.

Trots att mängder av förhör har hållits och husrannsakan har skett på olika adresser var utrednings­läget i natt oklart. Dock är polisen tydlig på en punkt.

– Vi har ingen misstänkt för brottet, säger Pia Gök­söyr.

”I samma ålder”

När någon dödas under liknande omständigheter känner offer och gärningsman varandra i åtta fall av tio, enligt psykiatern Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler.

– Det mest sannolika är att det är en man som är relaterad till henne i någon mening, säger han.

– Om de känner varandra så befinner sig personen som polisen söker i ungefär samma ålder.

Om gärningsmannen finns i den 18-åriga flickans närhet har polisen goda chanser att gripa honom, tror Åsgård.

– Då brukar polisen lösa saken inom en vecka eller två.

En okänd mördare

Enligt honom finns dock en omständighet som talar för att överfallet på Nancy Tavsan begåtts av en för henne okänd gärningsman, nämligen samtalet till väninnan där 18-åringen berättade att hon kände sig förföljd av en okänd person.

– Det talar på sitt sätt för att det är ett våldtäktsförsök som gått väldigt snett. Det kan till exempel vara en person som lider av en personlighetsstörning och i så fall kan gärningsmannen vara mellan 15 och 50 år.

”Svårt att klara upp”

Ulf Åsgård menar att polisen i så fall måste förlita sig på vittnesuppgifter och eventuella spår som gärningsmannen lämnat efter sig.

– Även om man hittar dna är det inte säkert att gärningsmannen finns i något register och har man inte totalkontroll över vilka personer som rört sig i området är möjligheten att klara upp brottet ganska liten.