Bildt kan få nya toppjobbet i EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-05

Efter 10 år lämnar Wallström Bryssel – då kan Bildt ta över

europas energiminister? Tunga internationella meriter gör att Carl Bildt ligger bra till för en ministerpost i EU:s nya organisation.

Carl Bildt kan ta plats i EU:s nya regering.

Inte på den heta utrikesministerstolen, utan som energikommissionär.

– Svenska regeringen har lobbat för Bildt, säger en källa.

I förrgår satte Tjeckiens president Vaclav Klaus, som siste man, sin namnteckning på EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Nu är det dags att forma unionen efter ett delvis nytt regelverk.

En permanent ordförande och en gemensam utrikesminister ska utses och stora delar av EU:s regering, kommissionen, byts ut.

Sveriges Margot Wallström åker hem till Värmland och efter 14 år med socialdemokrater råder inga tvivel om att efterträdaren blir en borgerlig politiker.

Bild är kontroversiell

I Bryssel tror ingen att Sverige får den nya utrikesportföljen och därmed har Carl Bildt räknats ut av många. Men det är inte enda möjligheten för honom:

– Den svenska regeringen har lobbat för att Bildt ska få energiportföljen. Energi är utrikes-, säkerhets- och ekonomifrågor, det är ju allt. Det handlar väldigt mycket om Långtbortistan, som han har utmärkta kontaker med, alltså Kazakstan och liknande, säger en initierad källa.

Men Bildt är ett kontroversiellt val. Han var tidigare aktiv i oljeindustrin, bland annat som styrelseledamot i Lundin oil.

”Bra arbete”

Ett annat namn som nämns är EU-minister Cecilia Malmström (FP). Men det flesta bedömare tror att det blir en moderat.

– Dels för att Moderaterna är största regeringspartiet, dels för att det väger jämnt mellan blocken. Förlorar man regeringsmakten har man i alla fall en kommissionär, säger en person med central placering i Bryssel.

En moderat minister som många pekar ut som trolig kommissionär är Gunilla Carlsson.

– Hon har gjort ett bra arbete som biståndsminister och Sverige har gott rykte inom det området, säger en person med insyn.

Få deltar

Statsminister Fredrik Reinfeldt har till varje pris velat undvika spekulationer om den nya kommissionärsposten. Därför deltar ytterst få i processen att ta fram kandidater.

Vem det blir kan dock vara klart redan före månadens slut. Den gamla kommissionens mandat gick ut i helgen.

De heta namnen

Carl Bildt, utrikesminister

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Odiskutabel erfarenhet och kompetens. Stort internationellt kontaktnät.

Har tidigare avfärdats som utrikeskommissionär för sin kritiska hållning till Ryssland och sin positiva inställning till Turkiet som medlemsland. Som energikommissionär är han kontroversiell för sina tidigare kopplingar till oljeindustrin. Anses av många för bångstyrig för att passa som kommissionär.

Gunilla Carlsson, biståndsminister

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Moderat, dessutom förste vice ordförande, tidigare EU-parlamentariker och har varit vice ordförande för konservativa gruppen EPP.

Inte så bred som politiker.

Cecilia Malmström, EU-minister

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus EU-minister och tidigare EU-parlamentariker. Kan EU. Språkkunnig, pratar både spanska och franska.

Är inte moderat. Människor runt henne säger att hon inte vill, enligt en källa.

...Och här är några bubblare

Sven Otto Littorin, arbetsmarknadsminister

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Moderat, arbetsmarknadsfrågorna är en tung portfölj som ligger Sverige varmt om hjärtat.

”Hans Kalle Anka-examen från USA är en plump i protokollet i EU där man är noga med titlarna”, säger en källa.

Beatrice Ask.

Beatrice Ask, justitieminister

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Moderat, andre vice ordförande i partiet, lång politisk erfarenhet, har hand om det tunga justitieområdet i Sverige. Juridik smäller högt i EU-sammanhang.

Vill Reinfeldt avvara henne ur regeringen?

Lena Ek, EU-parlamentariker (C)

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus EU-parlamentariker. Kan energifrågorna och ligger nära till hands om Sverige får energiportföljen.

Är inte moderat, saknar ministererfarenhet. ”Syns och hörs mycket men gör inte lika mycket som hon vill ge sken av”, säger en källa.

Anna Kinberg Batra, riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Moderat, anses duktig på EU, har blivit varm i kläderna under det svenska EU-ordförandeskapet.

Har ingen ministererfarenhet, vilket många betraktar som en förutsättning.