Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

SD anmäler efter sifferbråk

Publicerad 2014-08-28

”Vi står fast vid den uträkning som vi har gjort i valmanifestet, vi vet inte vem på regeringskansliet som räknat åt SVT”, sa Jimmie Åkesson.

Sifferbråket mellan Sverigedemokraterna och Sveriges Television trappas upp.

Nu har partiet anmält SVT till Myndigheten för radio och tv efter ett Rapportinslag – och det kan bli fler åtgärder.

– Våra jurister diskuterar även någon form av KU-anmälan, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Stämningen har varit infekterad sedan partiledarutfrågningen sändes på SVT i tisdags. Under direktsändningen konfronterades Jimmie Åkesson (SD) med en uträkning som programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson fått av regeringskansliet, där SD:s a-kasseförslag skulle kosta 1,9 miljarder mer än partiet uppgett i sitt valmanifest.

Åkesson var efteråt upprörd över att han konfronterats med nya siffror utan förvarning – och i går höll partiet presskonferens om att man dubbelkollat med riksdagens utredningstjänst – som stod fast vid sina uträkningar som ligger till grund för SD:s a-kasseförslag.

Kritiken mot SVTvar inte nådig från Jimmie Åkesson.

– Det är snudd på skandalöst att göra så, sa han vid presskonferensen.

Han säger att han förväntade sig att Rapportinslaget som skulle komma under onsdagskvällen skulle ge SD rätt. Men det var efter att ha sett det som partiet bestämde sig för att göra en anmälan till Myndigheten för radio och tv, och satt sina jurister på att utreda om en anmälan borde göras även till riksdagens konstitutionsutskott, KU.

”Bryter mot kraven”

I tv-inslaget under gårdagens Rapport uttalar sig både Jimmie Åkesson från presskonferensen om att partiet står fast vid sina siffror, men också fackförbundet TCO och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson om att man anser SD:s beräkningar vara för låga. Till slut berättar även en redaktör på SVT varför man ställde frågor om siffrorna vid partiledarutfrågningen.

Om Rapportinslaget säger Jimmie Åkesson:

– Vi tycker att det bryter mot kraven på opartiskhet och saklighet. Inslaget har karaktären mer av att försöka rädda SVT från totalt haveri, snarare än att egentligen ställa någonting till rätta. Det var min uppfattning att man skulle försöka göra det, eftersom man påstått under utfrågningen att vi räknat fel.

Nu vill man ha rättelse, säger Åkesson.

Men han är också kritisk till att SVT låtit S och TCO uttala sig i inslaget.

– Det är politiska motståndare till oss som har egna intressen av att förstärka bilden av att vi har gjort fel. De enda opartiska i det här är riksdagens utredningstjänst, och de får inte uttala sig i inslaget.

Överväger KU-anmälan

SD ifrågasätter också att SVT-programledarna tycks ha fått beräkningar från regeringskansliet, och att finansdepartementet lämnat en förklaring, som finns på SVT:s hemsida, om hur man räknat åt SVT. I den frågan diskuterar just nu SD:s jurister om en KU-anmälan kan vara aktuell. En KU-anmälan kan en riksdagsledamot göra för att granska regeringen eller enskilda ministrars arbete, och utskottet kan därefter välja att rikta kritik – eller inte.

– Juristerna diskuterar någon form av KU-anmälan. Det är kopplat till i vilken omfattning regeringskansliet, vars uppdrag är att förse regeringen med underlag och inte mediebolag, driver den här verksamheten.

Bland annat har partiet beställt ut mejlväxlingen mellan regeringskansliet, SVT och finansdepartementet för att få en bild av hur uträkningen gått till.

– Vi tycker att det är bra om man kan få klarhet i vad det finns för mejlkonversationer, sedan får de som kan juridiken ta ställning till hur vi ska gå vidare.

”Bra att det prövas”

SVT:s programchef för riksnyheter, Ulf Johansson, är ansvarig utgivare för bland annat Rapport. Han säger att anmälan till Myndigheten för tv och radio är väntad.

– Vi brukar få anmälningar för alla inslag vi gör eller inte gör om SD. Men i det här fallet, eftersom det blivit en sådan diskussion, är det bra att det prövas.

Rapportinslaget tycker han tydligt redogjorde för skillnaderna mellan riksdagens utredningstjänst och finansdepartementets uträkningar.

– Det var ambitionen med vårt inslag.

Vad tänker du om uppståndelsen som blivit kring detta?

– Vi är vana vid det, det är inte så förvånande.