Löfven markerade mot fascism på Metallkongress

Uppdaterad 2014-05-20 | Publicerad 2014-05-19

Stefan Löfven markerade stenhårt mot den växande nazismen i Europa under sitt tal inför gamla kompisarna på IF Metalls kongress.

– Vi kommer alltid höja rösten mot dessa hatets hantlangare, säger han.

Men också Fredrik Reinfeldt och regeringen fick en rejäl känga av S-ledaren.

Innan Stefan Löfven valdes till partiordförande för Socialdemokraterna i januari 2012 basade han över fackförbundet IF Metall. I dag var han tillbaka hos de gamla vännerna för att hålla tal på deras kongress.

S-ledaren hälsades mycket varmt välkommen upp på scenen av den nuvarande förbundsordföranden Anders Ferbe.

– Det är som att komma hem att vara här. Men samtidigt måste man komma ihåg att man har en annan roll i dag, säger Löfven.

"Gift som sprids"

Talet inledde han med att ta starkt avstånd från den växande högerextremismen i Sverige och Europa.

– Det är så viktigt, det är ett gift som vi ser spridas. Jag måste säga att jag blev väldigt upprörd när de marscherade på vår dag, på första maj. Det var extra provocerande att se dem då. Det gäller att hålla dem borta, för det förgiftar hela samhället, säger S-ledaren.

– Jag är så väldigt, väldigt glad över att vi nu ser reaktioner över hela landet där folk säger att nu får det vara nog.

Han förnekar dock att hans starka ord skulle ha att göra med att han ibland målats ut som mindre avståndstagande än framförallt Mona Sahlin, tidigare S-ordförande.

– Jag har jobbat hela mitt vuxna liv mot rasism och främlingsfientlighet, jag har ingenting att skämmas för där, säger han.

Menar att Reinfeldt sviker

Men Stefan Löfven gick också mycket hårt åt statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans kollegor för att de, som han menade, sviker den svenska modellen.

– Fredrik Reinfeldt, det du gör nu är ett skamlöst svek mot den svenska modellen, det ska vi sätta stopp för, markerade han från talarstolen.

Enligt Löfven har regeringen pratat om vikten av regler för arbetsmarknaden, men i praktiken agerat precis tvärt emot.

– Det var de som införde den extra arbetslöshetsavgiften som gjorde att 500 000 människor lämnade arbetslöshetsförsäkringen och den fackliga organisationen. Deras syfte var att påverka lönebildningen. Det är inte den svenska modellen. Det är inte att hålla låga ersättningar i arbetslöshetsförsäkringen heller. De pratar om den svenska modellen men arbetar emot den. Och det måste vi sätta stopp för, säger Löfven.

Efter talet tackades Stefan Löfven av kongressen med stående ovationer och långa applåder. Många kramade om honom och ville också ta bilder med S-ledaren.

Följ ämnen i artikeln