Löfven om nazisternas tal i kväll: "Vedervärdigt"

Publicerad 2014-06-28

ViSBY. Stefan Löfven har anlänt till Visby för att förbereda sig för sitt tal i morgon.

Att nazistiska Svenskarnas parti smyginviger Almedalsveckan i kväll vänder han sig starkt emot.

– Det är hemskt och vedervärdigt. Jag är tveksam till att de överhuvudtaget ska få ha den möjligheten, säger S-ledaren.

Något försenad efter en flygresa med ett tungt packat plan anlände Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för en stund sedan till Visby.

– Det känns väldigt bra att vara här, det kunde ha varit mera sol men det styr vi inte över, säger Löfven, som i morgon är först ut på Almedalsscenen av de etablerade riksdagspartierna.

Redan i kväll hålls det dock ett politiskt tal, som ligger utanför det ordinarie programmet.

Det är nazistiska organisationen Svenskarnas parti som fått tillstånd att tala på Almedalsscenen vid 19-tiden och dessutom att ha en torgplats på ett par olika ställen i Visby.

”Tveksam till tillståndet”

Något som upprör S-ledaren rejält.

– Det är hemskt och vedervärdigt. Det är ett parti som inte vill ha demokrati utan talar om att ett land ska styras av kompetens, en kompetens som det väl är de som ska få styra över vilka som har, säger Löfven.

Han påpekar att han är mycket tveksam till att de har beviljats tillstånd. Men säger samtidigt att det ju inte är hans sak att avgöra. Däremot, slår Stefan Löfven fast, kommer han under sitt tal i morgon att ta starkt avstånd från nazismen.

– Jag kommer att ta upp vad vi står för och ta avstånd från den typen av krafter, inte just de som är här i dag men den ideologi de står för. Det är ett ett parti som står rakt emot vad vi vill och de värderingar vi står.

Svårt återta

Att Svenskarnas parti fått tillstånd att tala och kampanja i Almedalen har tidigare kommenterats i Aftonbladet.

– Det fungerade bra förra året, och de sökte tillstånd tidigt. Hade de sökt nu hade vi nog sagt nej. Men har vi gett tillstånd är det inte så lätt att ta tillbaka det, sa Anita Klingwall som ansvarar för upplåtelse av kommunal mark inom Region Gotland.

Följ ämnen i artikeln