Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Expresidenten riskerar 10 års fängelse

Publicerad 2014-07-02

Efter 15 timmars förhör stod det klart: Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy är formellt anklagad för korruptionsbrott.

Döms han riskerar han tio års fängelse – och böter på minst fem miljoner kronor.

– Jag är djupt chockad. Det här görs bara för att förstöra mitt rykte, säger expresidenten enligt BBC News.

Redan i tisdags greps Nicolas Sarkozy av fransk polis och togs in för förhör. Han var misstänkt för korruptionsbrott, efter att bland annat ha tagit emot illegala bidrag från den tidigare libyske ledaren Muammar Gaddafi.

Under onsdagen släpptes Nicolas Sarkozy efter att ha förhörts i 15 timmar. Han ställdes inför en domare i Paris, som läste upp de formella anklagelserna om korruption och maktmissbruk.

Om han döms riskerar den 59-årige expresidenten upp till tio års fängelse – och fem miljoner kronor i böter, enligt AFP.

Anklagelserna är politiskt motiverade

Det var inte bara Frankrikes invånare som chockades över nyheten. Nicolas Sarkozy sa direkt efter förhören att han var djupt chockad över anklagelserna. I en radiointervju för Europe 1 på onsdagskvällen berättade han att det är politiska motståndare som ligger bakom anklagelserna mot honom. Och att målet är att förstöra chanserna för en politisk comeback för expresidenten.

– Jag säger till alla er som lyssnar eller tittar på det här att jag aldrig har svikit er och jag har aldrig begått en handling som strider mot republikens principer eller lagar, sa han i intervjun enligt BBC.

En häxjakt

Nicolas Sarkozy har tillsammans med sin italiensk-franska fru Carla Bruni, som är känd skådespelare och modell, varit populära i Frankrike och expresidenten ska ha planerat att kandidera i presidentvalet 2017, skriver Svenska Dagbladet.

Men korruptionsanklagelserna har satt käppar i hjulet för de planerna och Sarkozy har nu blivit föremål för en formell utredning. Enligt fransk lag betyder det att det finns "allvarliga eller samstämmiga bevis", rapporterar TT.

Detta har fått hans hans konservativa anhängare att rasa och de menar att det är en häxjakt som drivs mot den franska expresidenten.

– Aldrig tidigare har en före detta president varit föremål för en sådan behandling, en sådan hatkampanj, säger partikamraten Christian Estrosi, borgmästare i Nice, till AFP.