Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Så sparar du 100-lappar på bensinen i sommar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-14

Kan spara 20 procent

Många ger sig ut på bilsemester på sommaren och många slantar av semesterkassan går ofta till bränslekostnader. Men det finns lätta sätt att spara både pengar och miljön genom att köra annorlunda eller att tanka där det är billigast.

– Genom att förändra din körstil kan du minska din förbrukningen med 20 procent, säger Berndt Sehlstedt på Motormännens Riksförbund.

Men du behöver inte förändra din körstil för att spara hundralappar. Bara genom att följa bensinpriserna och tanka på rätt ställe kan du spara mycket pengar i sommar. Just nu är det billigast att tanka i Ystad, där en liter kostar 11.87 kronor, enligt bensinpriser.nu.

70 kronor på en tank

Det dyraste stället enligt bensinpriser.nu är just nu i Borås där en liter kostar 13.07 kr. På en 60 liters tank skiljer det 72 kronor mellan de två orterna på bara en tankning. På en sommar hinner det bli flera hundralappar.

Spara mer

För dig som vill spara ännu mer pengar finns det enkla sätt att få ner din bensinförbrukning. Genom att hoppa över växlar och köra i en jämn hastighet kan du spara betydligt mer på bensinen i sommar.

– Vi kallar det att köra snålbil och det skonar både miljön och plånboken, säger Berndt Sehlstedt projektledare på Motormännens Riksförbund.

Behöver inte ha miljöbil

Det fina med snålbilskörning är att du inte behöver ha en miljöbil för att skona miljön berättar Berndt Sehlstedt.

– Den här tekniken kan anpassas till alla bilar oavsett om de drivs av bensin eller diesel som fortfarande är det vanligaste, säger han.

Spara fler tusen på ett år

Och tekniken är inte bara bra för miljön utan kan även ge ett extra tillskott i plånboken.

Om du kör 1500 mil om året kan du spara runt 3000 kronor på att köra snålt berättar Sehlstedt.

– Pengar som man kan använda till roligare saker, kanske lite extra till semestern, säger han.

Camping.se - Boka boende på Sveriges
campingplatser
Semestra i
Sverige