Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Dvärghundarnas revansch

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-06

De stora hundarna har länge dominerat i hundvärlden.

Nu tar dvärghundarna revansch.

Mopsen och den franska bulldogen är de senaste trendhundarna.

Pensionärerna har börjat skaffa hund och det är inte de stora hundarna som faller de lite äldre i smaken. Mopsar och fransk bulldog är några av de små hundarna som ökar i hela landet.

Schäfern har varit den populäraste hunden i 50 år. Så ser det fortfarande ut. I norr är jämthunden vanlig som jakthund. Golden retrievern och labradoren toppar i många kommuner. Jack Russel, cocker spaniel och rottweiler hänger kvar på tio i topp.

Andra är nya.

– En del gamla raser har vuxit till sig och blivit mer populära. Först kom chihuahuan sen kom de här lite mindre hundarna som vi ser att allt fler skaffar. De små hundarna har ofta en mer utpräglad personlighet och det gillar folk, säger Ulf Uddman, vd på Svenska kennelklubben.

”Alla raser har ett ändåmål”

Många väljer hund efter utseende. Det är ingen bra idé, menar Hans Rosenberg, pressansvarig på på Svenska kennelklubben.

– Då får man en fågelhund som står och skäller i en lägenhet hela dagarna. Folk är mer noggranna när de väljer mobiltelefoner. Man får inte glömma att alla raser har ett ändamål, säger han.

Hundnamnen håller också på att förändras. Det lite mer klassiska Fido har halkat ner på en 564:e plats på listan över vanligaste hundnamnen på Jordbruksverkets lista.

Molly vanligaste namnet

Molly är i dag det allra vanligaste namnet. Tätt följt av Wilma, Ronja och Ludde. Det populära flicknamnet Tindra har letat sig in även bland hundarna och hamnar på en 18:e plats. Drygt 1300 hundar heter Tyson. Mozart är det över 300 jyckar som lyssnar till.

Fantasin är det inget fel på bland landets hundägare. Eller vad sägs om namn som Shakira, Afrodite, Frodo, Lexus och Zlatan?