Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Din handlare kan neka ditt kortköp

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-27

När kortavgiften blir olaglig blir utgifterna högre för småhandlarna

Vid månadsskiftet kan det vara slut på småköp med kort.

Kortavgiften blir olaglig – även om banken fortfarande vill ha betalt för tjänsten.

– Risken finns att småhandlarna tar bort kortbetalningen helt, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då måste handlaren plocka bort den lilla lappen som informerar om att en extra summa kommer att tas ut för mindre köp.

Syftet med lagen är att öka användandet av kontokort genom att ta bort onödiga utgifter för kunden. Kontanthanteringen i handeln är en dyr och ineffektiv verksamhet som politiker och handlare länge försökt lösa på ett smidigare sätt.

"Motsatt effekt"

Svensk Handel anser att det är betalningsmodellen som är problemet. Små handlare, utan möjlighet att förhandla om priset för avgifter till banken, åker på att betala uppemot fem kronor extra per kund.

Det betyder att försäljningen kan bli en ren förlust.

Bengt Nilervall, på Svensk Handel, är inte nöjd med den nya lagen.

– Vi tycker att man har gått alldeles för fort fram. Man borde ha tagit med bankerna i diskussionen för att försöka hitta nya avgiftsmodeller, säger han.

Höjda priser

Enligt Bengt Nilervall kostar varje kortköp handlaren mellan 1 och 3 kronor. Billigast för handlaren är det om kortet är kopplat till det kundens konto. Avgiften blir högre om kunden använder ett kreditkort eller ett utländskt kort.

– Det här kommer att slå mot handlare på mindre orter. Även lunchrestauranger har problem med avgifterna, säger Nilervall.

En effekt av den nya lagen kan bli att handlarna höjer priset på sina varor så att de kan täcka upp för kortavgiften. Alla varor går inte att höja priset på och viss försäljning kommer därför göra att handlaren går back.

Bankerna i Europa får varje år in 225 miljarder kronor på de här avgifterna, uppger Sveriges Radio.

Kontanthanteringen kostar staten ungefär 11 miljarder kronor per år.