Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kinesiska toppskolor kopplas till cyberattack

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-19

Google utsattes för avancerad hackerattack

Cyberkriget mellan Google och Kina tilltar.

Nu kopplas den stora hackerattacken mot Google till ett toppuniversitet och en skola med band till militären i Kina.

I december utsattes Google och ett dussintal amerikanska företag för en välplanerad hackerattack. Angreppet resulterade bland annat i stöld av hemligt affärsmaterial och uppgifter om kinesiska människorättsaktivister.

Internetjätten Google såg allvarligt på intrånget. Företaget kontaktade den amerikanska regeringen och hotade att sluta filtrera de kinesiska sökresultaten samt att lämna Kina helt.

Specifik klass

Nu har en utredning, ledd av bland annat det amerikanska försvarsdepartementet, spårat attacken till de två toppskolorna Jiaotong-universitetet i Shanghai och yrkesskolan Lanxiang i Shandong-provinsen, uppger två källor med insyn i utredningen för New York Times.

Lanxiang-skolan har grundats med militärt stöd och utbildar bland annat militära datortekniker. Skolan har också ett tätt samarbete med den kinesiska sökmotorn och konkurrenten till Google – Baidu.

Utredningen pekar ut en specifik klass på skolan ledd av en ukrainsk professor.

Tolkas olika

Enligt New York Times tolkar utredarna de nya uppgifterna olika.

En teori är att det är kinesiska myndigheter som trots allt ligger bakom attackerna, men att de använder skolorna för att dölja den verklige angriparen.

– Vi har upptäckt att de kinesiska myndigheterna använder olika metoder för att bevaka internet. En är att anlita frivilliga som gör jobbet åt dem, säger James C. Mulvenon, expert på kinesisk militär på CIRA, Center for Intelligence Research and Analysis, till New York Times.

Förnekar

En annan teori är att en grupp elever självmant har använt sina kunskaper på skoj för att testa säkerhetssystemen i de amerikanska företagen. Enligt en anonym professor på en av skolorna händer det ofta.

Talespersoner för skolorna säger att de inte har hört talats om utredningen som kopplar cyberattackerna till dem.

– Om uppgifterna stämmer kommer vi att kontakta myndigheter och starta en egen utredning, säger Liu Yuxiang, presschef på Jiaotong-universitetet till New York Times.

Efter hackerattacken har Google sett över sina säkerhetssystem.