Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Stor knarkgömma hittad i familjegrav

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-24

Två kilo amfetamin hittades nergrävt i en familjegrav på Skogskyrkogården i Stockholm.

Spåren pekade mot en 46-årig kvinna vars familj har graven, men i dag friades hon i tingsrätten.

Den enorma narkotikagömman upptäcktes i somras när polisen utredde en mindre klädstöld i Sickla köpcentrum.

Den 42-åriga kvinna som då greps hade amfetamin i handväskan och en liten post-it-lapp med ett antal namn på.

Ledde till grav

Under utredningen kom det fram att namnen var döda personer som låg begravna på Skogskyrkogården. 42-åringen berättade att hon köpt amfetaminet av en 46-årig kvinna och att hon samtidigt fått post-it-lappen med instruktioner till var det skulle ligga ytterligare två kilo nedgrävt i en familjegrav.

När polisen åkte till kyrkogården hittade de mycket riktigt fyra stora påsar amfetamin gömda i graven, bara 20 centimeter under några nyplanterade blommor.

Friades i rätten

Det visade sig att 46-åringen varit vid graven – som tillhör hennes familj – och planterat blommorna bara några dagar tidigare.

I tingsrätten friades dock 46-åringen eftersom rätten inte ansåg att det var ställt utom rimligt tvivel att det var hon som gömt amfetaminet. Själv hävdar hon att hon skrivit gravnamnen på lappen eftersom hon ville att 42-åringen skulle hitta dit för att vattna blommorna medan hon var bortrest.

46-åringen döms dock till en månads fängelse för bland annat ringa narkotikabrott och vapenbrott eftersom hon använt amfetamin och haft en elpistol hemma.

42-åringen döms samtidigt till skyddstillsyn för narkotikabrott och stöld.