Dödsfästing kan finnas i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-23

Taigafästingen bär på sibirisk TBE med högre dödlighet

Den dödsbringande taigafästingen och det fruktade sibiriska TBE-viruset sprids i Finland.

– Fästingen är Finlands farligaste djur i dag, säger professor Antti Vaheri.

Risken finns att smittan kan vara på väg till Sverige – eller redan är här.

På flera platser i Finland har forskare hittade den ryska taigafästingen som kan bära på det fruktade sibiriska TBE-viruset.

– Den sibiriska varianten ger ett mycket allvarligare sjukdomsförlopp än den TBE som finns i Sverige, säger Mats Haglund, infektionsöverläkare och TBE-expert. Bägge virusen ger en infektion i det centrala nervsystemet, men den sibiriska och även far east-varianten anses vara allvarligare och ha högre dödlighet, säger han.

Fler TBE-fall

Hur mycket allvarligare är dock svårt att svara på eftersom det saknas jämförbar statistik.

De senaste åren har antalet fall av TBE ökat i Sverige, enligt statistik från Smittskyddsinstitutet. Dödsfall är dock fortfarande ovanliga.

– Vi har haft fem dödsfall de senaste tio åren och de som har dött av TBE-infektion har samtidigt lidit av andra sjukdomar eller varit äldre, säger Malin Arneborn, epidemiolog på Smittskyddsinsitutet.

I Finland, där man totalt bara har cirka en fjärdedel så många TBE-fall som i Sverige, har man konstaterat flera allvarliga fall av sibirisk TBE.

Farligaste djuret i Finland

– Det har varit några svåra fall i Karleby skärgård och i Närpes, säger Antti Vaheri, professor i virologi vid Helsingfors universitet.

Han har utnämnt fästingen till Finlands farligaste djur, farligare än varg och björn.

– Ett enda bett kan vara förödande, säger professorn som befarar att taigafästingen fortsätter att spridas i Finland.

– Det är absolut möjligt. Fästingarna trivs i fuktigt och varmt väder och med tanke på hur klimatet förändras blir fästingsäsongen längre och de blir fler.

Fästingar förflyttas snabbt och långt via värddjur, som exempelvis flyttfåglar. Men det är en sak att taigafästingen reser hundratals mil – en annan sak att den ska klara att etablera sig i den nya miljön, säger Lars Lundqvist, intendendet på zoologiska muséet i Lund.

Stabil utbredning

– Det finns en liten risk att den sprids, men så länge vi har känt till den har utbredningen varit ganska stabil. För att den ska kunna etablera sig i ett nytt område krävs att flera hamnar där samtidigt och den sannolikheten är liten.

Hittills har man inte hittat någon taigafästning i Sverige eller haft något konstaterat svenskt fall av sibirisk TBE. Men:

– Att taigafästingen har hittats så långt norrut som i finska Österbotten –

i jämnhöjd med Umeå – är intressant. Frågan man ställer sig är om det också innebär att den svenska fästningkartan måste ritas om så småningom, säger Mats Haglund.

Fakta: Taigafästingen

Taigafästingen (Ixodes persulcatus) är mycket lik den vanliga ”svenska” fästingen (Ixodes ricinus).

Taigafästingen kan bära på det siberiska TBE-viruset som orsakar sjukdom RSSE (russian spring summer encephalitis), som anses vara mer allvarlig och ha högre dödlighet.

Så skyddar du dig:

Klä dig i täckande kläder. Bär långärmat, byxor och stövlar. Gärna ljusa kläder, så ser du fästingarna bättre. Om du går i högt gräs eller buskage - stoppa byxorna innanför strumporna.

Använd ett myggmedel, som även till viss del skyddar mot fästingar, som exempelvis Mygga.

Kolla dig själv och dina barn direkt när ni har varit ute i naturen. Titta särskilt i barnens hårbotten, i nacken och bakom öronen.

Vaccinera dig mot TBE, fästingöverförd hjärninflammation.