Schyman och Arnholm rök ihop om löner

Publicerad 2014-02-02

Jämställda löner ligger över hundra år framåt i tiden, enligt SVT:s Agenda.

Det fick Gudrun Schyman (FI) att gå till attack mot jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP).

– Jag tänker inte vänta, det krävs lite mod och handling, säger Schyman.

Detta hettade till rejält när Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ, och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) drabbade samman i en debatt om feminism och jämställdhet i SVT:s  Agenda i kväll.

I programmet hade man, dock ovetenskapligt, räknat fram att vi inte kommer att ha jämställda löner i Sverige förrän våren år 2138 med den löneökningstakt som finns i dag. Schyman och Arnholm var överens om att det finns problem, men inte mycket mer än så.

”Företag måste hitta lösningen”

Enligt Schyman är både den nuvarande regeringen, och tidigare, de som är ansvariga.

– Jag och Arnholm ser väldigt olika på möjligheterna att göra något åt problemen. Det krävs mod, för verktygen finns.

Hon vill att Medlingsinstitutet, en statlig myndighet som har ansvar för att lönebildningen i Sverige, ska få ett övergripande ansvar att jobba för jämställda löner. Efter programmet utvecklade hon:

– De manliga dominerade verksamheterna måste stå tillbaka lite tills kvinnorna kommer ikapp. Vi måste våga ta tag i och utmana gamla patriarkala strukturerna som finns inom arbetsmarknadens parter. Men de finns också i politiken och det är därför man inte lyfter de här frågorna, säger hon.

Men idén sågas fullständigt av Arnholm som kallar det "statssocialism".

– Det är inte alls bra att säga åt ett statligt institut att de ska sätta lönerna i Sverige. Det betyder ju att vi politiker ska ta hand om företagandet via statliga bolag. Jag är liberal och tror att det är företag som skapar välfärd och att de själva måste hitta lösningen.

Schyman: Feminismen på frammarsch

Hon vill i stället se att politikerna statuerar goda exempel som näringslivet kan följa efter.

– Vi kan visa framfötterna på ett sätt som vi absolut inte har gjort. Vi har börjat göra det när vi införde karriärtjänster för lärare som är det största akademikeryrket för kvinnor. I delar av landet har man gjort för sjuksköterskor och förskolelärare.

Feminismen har diskuterats flitigt de senaste veckorna, bland annat efter Belinda Olssons uppmärksammade tv-serie "Fittstim - min kamp". Enligt Gudrun Schyman är rörelsen på frammarsch.

– Vi befinner oss just nu i ett feministiskt genombrott. Vi har en enorm tillströmning av medlemmar i FI just nu, intresset växer lavinartat.