Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

13 500 färre får plats på boende

Publicerad 2014-03-21

Äldreminister Maria Larsson lovade plats på äldreboenden för alla som behöver.

Sedan dess har kommunerna dragit ned på 13 500 boendeplatser.

– Många utsätts för tvångsvård i hemmet, säger Gertrud Sigurdsen, 91, tidigare socialminister (S), som kämpat länge för en plats.

Det senaste året har exempel som den 84-åriga kvinna som hoppade från balkongen då hon nekades boendeplats, och 99-årige Melker som fick en toahink i vardagsrummet i stället för att komma in på ett boende, satt ljus på bristen på äldreboendeplatser.

Minskar – trots löften

2006 lovade äldreminister Maria Larsson att prioritera rätten till äldreboende. Ändå har antalet äldreboendeplatser minskat med runt 13 500 sedan dess, trots att befolkningen åldras och behoven ökar.

I fjol minskade antalet platser i särskilt boende med 1 500 till 89 000, visar färska siffror från Socialstyrelsen.

Fler har under samma tid beviljats hemtjänst, men det motsvarar inte den tid som de äldre skulle fått omsorg i äldreboende.

Gert Alaby, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, säger till Aftonbladet:

– Det är rätt anmärkningsvärt, och vi har pekat på det här åtminstone de senaste fem åren. Hemtjänsten kan inte kompensera för boendeplats, särskilt när det gäller demenssjukdom. Man har en större närhet till personal.

Fler begår självmord

Alaby påpekar att de nya siffrorna är absoluta minskningar, som ska sättas i ljuset att ett ökat av behov.

– Vi har gjort analyser som visar att större andel bland dem som har fler än 25 timmars hemtjänst oftare begår självmord, fler uppger sig vara ensamma och fler åker in på sjukhus, jämfört med dem som bor i särskilt boende, säger Alaby.

Regeringen har avsatt stimulansbidrag under flera års tid.

– Men det är uppenbart att det inte räcker. Jag tror att kommunerna måste bli bättre på att ta reda på hur människor faktiskt har det.

Anhöriga tvingas vårda

Anhörighjälpen har ökat med mer än 30 procent under 2000-talet, enligt en studie vid Stockholms universitet, rapporterar TT.

Drygt 90 000 kvinnor och 50 000 män har minskat sin arbetstid eller slutat jobba helt för att hjälpa en äldre anhörig, och ännu fler har fått minskad inkomst.

– En välutbyggd äldreomsorg är avgörande inte bara för de äldre, utan också för deras anhöriga, som betalar ett högt pris för att ge den omsorg som kommunen egentligen skulle stå för, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete, som står bakom studien, till TT.

Sigurdsen, 91: "Oerhört beklagligt"

I oktober intervjuade Aftonbladet Gertrud Sigurdsen, som var socialdemokratisk socialminister 1985-1989. Hon har haft flera proppar i hjärnan, högt blodtryck och stora problem med balansen som gjort att hon bland annat fallit och brutit handleden.

Trots det bedömdes hennes hälsotillstånd inte tillräckligt för en äldreboendeplats.

Nu har hon försämrats och erbjudits en plats från den 4 april.

– Det känns bra att få somna någonstans där det finns personal dygnet runt, säger hon.

Om att kommunerna fortsätter att dra ned på äldreboenden säger hon.

– Det är oerhört beklagligt. Jag anser fortfarande att man på det sättet bedriver tvångsvård i hemmet. Jag har fått så många brev och samtal från personer som har samma erfarenheter som jag.

Larsson: "Vår satsning har gett resultat"

Äldreminister Maria Larsson ger en skriftlig kommentar till Aftonbladet:

– Ja, antalet platser på särskilt boende minskar och har gjort så de senaste 20 åren. Därför var en av Alliansregeringens första åtgärder att komma med ett statligt investeringsstöd på 500 miljoner kronor om året till kommunerna för att få i gång byggandet av särskilda boenden och trygghetsbostäder. Det har gett resultat.

– Nu säger 60 procent av kommunerna att de har sitt behov av boendeplatser uppfyllt, och detta ska jämföras med 48 procent 2006. Fler kommuner räknar med att komma upp i en tillfredsställande nivå de närmaste åren. Regeringen kan stimulera kommuner till byggande, men byggandet är kommunernas ansvar.