Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Brytpunktsfrågan går vidare

Publicerad 2013-11-21

Ska behandlas av berörda instanser före jul

Oppositionen med S, V, MP och SD fick genom sitt initiativ för att stoppa den höjda brytpunkten för statlig skatt i finansutskottet.

Men innan det kan behandlas i riksdagens kammare ska det vidare till skatteutskottet, Skatteverket och en offentlig hearing.

– Vi vill inte skuldsätta hela svenska folket för att sänka skatten för dem som tjänar bäst, säger Fredrik Olovsson (S).

Det var ett mycket kort möte som krävdes för att höstens mest omdiskuterade politiska fråga skulle avgöras i finansutskottet. Efter knappt tio minuter kom ledamöterna ut från sammanträdesrummet i riksdagen.

– Vi la fram ett initiativ om att hindra en höjning av brytpunkten och sänkning av skatten för dem som tjänar allra bäst. Och det fanns det majoritet för. Det innebär att processen nu fortsätter med en beredningsomgång, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet.

Nöjd efter mötet

Ulla Andersson, Vänsterpartiets talesperson i finansutskottet, var nöjd efter mötet.

– En majoritet i utskottet ansåg inte att man ska låna till skattesänkningar för personer som tjänar över 35 000 kronor i månaden, säger hon.

Och Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund menade att pengarna den höjda brytpunkten skulle kosta behövs bättre till annat.

– Vi tycker att pengarna det här kostar gör mycket större nytta i form av investeringar eller att förstärka statsbudgeten, säger han.

Innan riksdagsledamöterna får rösta om frågan i kammaren ska den behandlas i skatteutskottet samt av Skatteverket. Dessutom ska det inom en snar framtid också ordnas en offentlig hearing i ärendet där experter såsom finansiellt kunniga och statsvetare ska få ge sin bild.

Förslaget som S, V, MP och SD ställde sig bakom innebär att den höjda brytpunkten ska stoppas genom en ändring av inkomstskattelagen. I stället för att statlig skatte ska betalas för inkomster över 435 900 kronor, vilket regeringen vill, ska brytpunkten enligtoppositionens förslag i stället gå vid 420 800.

Enligt Fredrik Olovsson kommer frågan att avgöras redan före nyår. Möjligen kan yttranden från skatteutskottet och Skatteverket tas upp i finansutskottet igen den tredje december.

Kinberg Batra kritisk

Anna Kinberg Batra, finansutskottets ordförande (M), kritiserade efter mötet oppositionen för deras agerande.

– I dag riktar Socialdemokraterna skarpa skott mot den budgetordning som gjort de svenska statsfinanserna så starka i 20 år. Det är allvarligt och det har inte hänt något liknande sedan fick vi den här budgetordningen, säger hon.

Även Folkpartiets talesperson i ekonomiska frågor Carl B Hamilton ogillade agerandet. Han tycker att talmannen Per Westerberg nu bör agera för att stoppa oppositionens initiativ.

– Formellt kan han stoppa det men då riskerar han att bli överkörd av oppositionen vid en votering i kammaren. Så jag tycker att han får försöka att lyfta upp de långsiktiga aspekterna på det här prejudicerande initiativet, säger Hamilton.

”Inte sista chansen”

Men han tycker inte att talmannen är Alliansens sista chans att stoppa initiativet.

– Den sista chansen och den stora chansen för att vi ska lyckas, bland annat genom hearingen och annat opinionsbildande arbete, är att få något av de här fyra partierna att tänka en gång till och tänka på Sveriges långsiktiga intressen.

Vilka hoppas du mest på?

– Det vet jag inte, jag tycker att det är unga brushuvuden i de här partierna som har tagit över ifrån dem som var med och gjorde erfarenheter under krisen på 90-talet. Jag tror aldrig att det här hade hänt om det hade varit fler som hade varit med då som satt i dag.

En andra omröstning kan riva upp budgeten

De rödgröna och SD har under en längre tid gjort klart att man vill stoppa regeringens beslut om att höja brytpunkten på statlig inkomstskatt.

Den första omröstningen i riks­dagen, som regeringen vann, hade inte kunnat tvinga regeringen att ändra sig.

Om oppositionen hade vunnit hade det endast fungerat som en påtryckning för att få regeringen att ändra sig.

Men, om oppositionen vinner en ny omröstning skulle det innebära att regeringen blir tvungen att riva upp en del av sin skattepolitik, eftersom riksdagen nu klubbat utgiftsramarna för budgeten. Om inte talmannen väljer att stoppa omröstningen med hänvisning till att den strider mot lagen.