Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Elever anmälda för mordbrand och gift i kaffe

Publicerad 2013-10-29

Eleverna tros ha spetsat två lärares kaffe, skruvat loss trappsteg och startat en brand på skolan.

Nu har gymnasieskolan polisanmält händelserna.

– Vi tycker att eleverna har gått över en gräns, Tomas Abrahamsson, gymnasiechef på Design & Construction College i Västerås.

Den privata gymnasieskolan Design & Construction College (DCC) har polisanmält tre brottstillfällen den senaste månaden, som man tror är utförda av ett flertal elever.

Den första händelsen anmäldes i slutet av september, då två lärare åkte till akuten efter att ha druckit kaffe som en elev tillagat. Kaffet smakade konstigt och lärarna kände obehag när de hade druckit det.

– Två lärare drack kaffet och blev oroliga att det var något i det. Vi tog det på allvar, lärarna fick uppsöka sjukhus men kunde jobba dagen efter, säger Tomas Abrahamsson, gymnasiechef på Hermods AB som driver DCC-gymnasiet.

Händelsen är rubricerad som misshandel hos polisen i Västmanland.

– Det här kaffet är skickat på teknisk analys så att vi kan ta reda på vad det kan röra sig om. I nuläget handlar det om att kartlägga om något brott har begåtts, säger Johanna von Wowern, pressekreterare hos polisen.
Hon vill inte gå in på om någon person delgivits misstanke för brottet.

Skruvat sönder trappa

De andra två anmälningarna är gjorda i oktober och handlar om vållande av kroppsskada och mordbrand. I det första fallet ska ett trappsteg ha skruvats sönder i skolans lokaler så att en elev fallit på det och skadat sig. Det andra fallet handlar om en brand som någon har startat i ett omklädningsrum i skolan genom att tända eld på en toarulle. Inte heller vid de fallen vill polisen uppge om någon person är misstänkt.

Enligt Tomas Abrahamsson är det händelserna som anmälts snarare än personer.

– Vi har polisanmält händelserna, men vad jag vet har vi inte nämnt några elever. Det här är ett sätt för oss att visa att man inte får göra så på en skola. Vi har nolltolerans och det är viktigt för oss att följa den, säger gymnasiechefen.

Men både han och rektorn Eva Stormgaard pratar om en grupp av elever i samma klass och på samma gymnasieprogram, byggprogrammet, som ”gått över en gräns”.

– Vi ser jätteallvarligt på det inträffade, det är därför vi gör polisanmälningar. Det här är incidenter som har skett i en byggverkstad där byggprogrammet är. Vi tycker att eleverna har gått över en gräns där. Det handlar om några elever, inte hela gruppen, säger Tomas Abrahamsson.

Till SR P4 Västmanland säger rektorn Eva Stormgaard att eleverna betett sig farligt:

– Det är på byggprogrammet vi har problem, några ungdomar i årskurs 3 som har ett beteende som är farligt för både dem själva och andra. Det är därför vi har polisanmält.

Hon vill inte kommentera anmälningarna ytterligare när Aftonbladet når henne.

Skolinspektionen granskar

I flera anmälningar till Skolinspektionen har föräldrar riktat klagomål på just byggprogrammet, men också mot skolans ansvariga, som föräldrarna anser har varit för hårda mot flera elever på programmet.
– Det handlar om systematiska avstängningar, falska anklagelser och allvarliga kränkningar mot elever. Elever tvingades exempelvis att drogtestas och fick inte komma tillbaka till skolan förrän provsvaren kommit, säger Linda Nordin Enholm, en av de föräldrar som anmält skolan.

Några av anmälningarna till Skolinspektionen är fortfarande under utredning.

Men i ett beslutat ärende har Skolinspektionen konstaterat att några av de avstängningar som gjordes av en elev på byggprogrammet var onödigt hårda, och att rektorn inte följt de regler om avstängning som finns.

Myndigheten har därför bestämt att skolan ska redovisa vilka åtgärder man vidtar för att följa skollagens bestämmelser om avstängningar, senast i slutet av november.

– Vi tycker att vi har följt lagen. Men naturligtvis är det så att om Skolinspektionen gör en annan tolkning får vi rätta oss efter den, säger Tomas Abrahamsson.