Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ringholm: De bluffar om pensionerna

Publicerad 2013-09-02

Nu går förre finansministern Bosse Ringholm till attack mot regeringen om pensionerna.

Enligt Jan Björklund (FP) sänkte Socialdemokraterna aldrig skatten för pensionärer.

– Jag sänkte vid flera tillfällen. De försöker bluffa, säger Ringholm.

Bosse Ringholm.

Regeringen vill sänka skatten för Sveriges pensionärer. Från den första januari ska pensionärer få minst 100 kronor mer i plånboken varje månad, enligt förslaget som presenterades under måndagen.

– Den här regeringen är den enda regeringen som har sänkt skatten enkom för pensionärer. Vi har gjort det fyra gånger innan. Detta är femte gången, sa Jan Björklund (FP) vid en pressträff under dagen.

”Det är inte sant”

Uttalandet har fått den före detta finansministern Bosse Ringholm, 71, att ryta till.

– Det är inte sant. Vi gjorde det ett flertal gånger. Både under min tid och Pär Nuders tid, säger Ringholm.

Han förklarar att Socialdemokraterna höjde grundavdraget för pensionärerna - vilket innebär att det blir mindre pengar att skatta för.

– Det är samma sak som att man sänker skatten. Det är trist att politiken ska handla om att bluffa om det man gjorde för tio år sedan, säger Ringholm.

”Finns ingen hundralapp att spendera”

Enligt Ringholm, som själv är ålderspensionär, är det "obegripligt" att man ska ha olika skattesatser för löntagare och pensionärer.

– Löntagarna får 200 kronor i sänkning, pensionärerna får bara hälften. I stället för att svara på varför man ska ha det så försöker de förvilla bort korten och bluffa med påståenden som inte håller, säger han.

Vad ska du göra för hundralappen du får i skattesänkning?

– Det är ett litet bekymmer. Nästa år slår pensionsbromsen till så alla pensioner kommer att minska. Det finns ingen hundralapp kvar att spendera varken för mig eller för någon annan, säger han.