Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Svenskar äter mer på krogen

Publicerad 2014-03-24

Skaldjur serveras på många restauranger utmed kusten.

Mindre snabbmakaroner, mer råbiff.

Var tredje svensk matkrona går till krogen.

Tjockare plånböcker, mindre tid och fler singlar är förklaringen, skriver Metro.

En sammanställning som analysföretaget Delfi marknadspartner gjort visar att en tredjedel, 32 procent, av de pengar vi lägger på mat spenderas på krogen.

Andelen matpengar som går till restauranger, kaféer och pubar ökar dessutom ständigt.

För trettio år sedan var andelen 25 procent.

Förklaringarna sägs vara flera: tidsbrist, fler singelhushåll och ökad ekonomisk standard.

– Vi har råd att välja lösningar som spar tid och möda, säger Daid Jansson, analytiker på branschtidningen Market till Metro.

Totalt betalade svenskarna restaurangnotor till ett värde av 104,8 miljarder kronor under 2013.