Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Direktörerna fick kokain – inom 15 min

Publicerad 2014-03-02

Taxi Tonys kunder: Rika stockholmare

Taxi Tony har fungerat som ett pizzabud – men levererat kokain.

Männen bakom ligan misstänks ha distribuerat kilovis med kokain till allt från rika direktörer till festande ungdomar runt Stureplan.

En 23-årig man har suttit som spindel i nätet och skött kontakten med kunderna. Nästan varje månad har han gjort massutskick om verksamheten till närmare 500 kunder.

I vissa fall har det inte tagit mer än en kvart från beställning per sms till leverans.

För att bli kund hos Taxi Tonys kokainbud gällde det att bli rekommenderad av någon som redan fanns på kundlistan. Väl inne i nätverket var det aldrig några problem.

Reklam via sms

Kunder vittnar om hur Taxi Tony gjorde reklam för sig runt varje löningshelg.

”Tja, det är fortfarande de här nr som gäller, MVH Taxi Tony”, stod det i ett av massutskicken.

Beställningarna av kokain har gått till en 23-årig man i Solna. Leveranserna till kunderna har skötts av en 48-årig taxichaufför. Mannen stämde träff med kunderna och plockade ofta upp dem i sin bil för att sedan släppa av dem efter några minuter. Då var affären uppgjord.

När polisen slog till mot mannen hade han 39 påsar med kokain på sig.

Ytterligare en person, en 49-årig man, har fungerat som leverantör. Också han har kört bil och lämnat kokain. Men han har uppfattats som lite lat av vissa kunder eftersom han inte levererat ända fram till dörren.

Kodord användes

I polisförhör beskriver kunderna hur de använt sig av kodord för att köpa kokainet.

– Jag ringde upp numret och blev bortkopplad. Sedan ringde de alltid tillbaka efter någon minut och frågade då hur många vi var, säger en av kunderna i polisförhör.

– Om jag ville ha ett gram sa jag att jag var ensam, om jag ville ha två gram sa jag att vi var två och så vidare.

Åtalet mot Taxi Tony är ett av de största knarkmålen i Sverige någonsin. Polisens spaningsarbete pågick i månader. Ett stort antal misstänkta narkotikaköp har fångats på film som vid sidan av telefonavlyssningarna utgör de starkaste bevisen mot de inblandade.

För snart ett år sedan slog polisen till mot ligan. Utredarna gjorde husrannsakan på flera adresser och beslagtog tillgångar för miljonbelopp.

– Sett till antalet misstänkta personer så är det här ett av de största narkotikamålen i Sverige, säger spaningsledaren Kenneth Ågren.