Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Synskadade Peter måste betala tv-avgift

Publicerad 2013-08-17

Synskadade Peter Bergman måste betala tv-licens för sin dator.

Peter Bergman har inte haft tv på tio år.

Men han äger en dator för att kunna betala räkningar.

Nu kräver Radiotjänst honom på tv-licens, skriver Östran.

Peter Bergman är nästan blind.

Men när han förstorar upp datorns skärm 14 gånger ser han så pass mycket att han kan skriva in siffrorna och betala sina räkningar, samt skriva meddelanden till vänner.

En tv har han inte haft på tio år, eftersom han inte har någon glädje av den.

– Radiotjänst har ju skickat sina brev med jämna mellanrum, men eftersom jag inte skaffat någon tv har jag bara slängt dem, säger Peter Bergman till tidningen Östran.

"Känns hotfullt"

Men sedan början av året räknar Radiotjänst datorer som licenspliktiga.

Den som har tillgång till en dator är skyldig att betala radio- och tv-avgift precis som om man hade en tv-apparat. Och nyligen ringde telefonen hemma hos Peter Bergman. Det var Radiotjänst.

– Det känns lite olustigt det här och hotfullt när de säger att jag bryter mot lagen. När jag köpte min sista tv 1989 berättade handlaren om tv-licensen och vi fyllde i alla papper på det. När jag tecknade internet-abonnemanget och köpte datorn var det ingen som sa något om tv-licensen. För mig är datorn ingen tv och har aldrig varit det och utan högtalare är den ingen radio heller, säger Peter Bergman till Östran.

"Har lagen på vår sida"

Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst i Kiruna, säger till tidningen att Radiotjänst har lagen på sin sida och att de gör en rimlig bedömning när de räknar Sveriges datorer som tv-mottagare.

Han uppmanar dock Peter Bergman att begära omprövning av beslutet.