Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”De försöker smita undan”

Publicerad 2013-08-24

Löfven till attack: Regeringen tar inte sitt ansvar

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har högt ­förtroende bland många väljare.

Men nu går Stefan ­Löfven till attack - för att försöka vrida ansvars­kortet ur hans hand.

- Regeringen försöker smita undan det faktum att människor är arbets­lösa och att skolan krisar, säger S-ledaren.

I morgon sommartalar S-ledaren Stefan Löfven för andra gången i Vasparken i Stockholm.

Aftonbladet kan i dag ­berätta att temat blir ­”ansvar” - Löfven kommer att kritisera regeringen för att försöka slingra sig i ­frågor om jobb och välfärd.

- Sverige kan så mycket bättre. Det är bra att vi har en stark ekonomi, men samtidigt har vi högre arbetslöshet än jämförbara länder. Det går inte att som regeringen skylla på stati- stiken. Sedan har vi Nuon­affären, den största förlustaffären i svensk historia, ­säger han.

Ledarens skyldighet

Flera mätningar har i år visat att flest väljare har förtroende för att Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg (M) är de ledare som kan ta ansvar för Sverige.

Men nu vill Löfven alltså ta matchen på allvar:

- Hela min fackföreningstid har jag fått stå inför medlemmar och gett både positiva och mindre positiva ­besked. Man får stå där och ta den dialogen, det är mitt ansvar som ledare att göra det. Den här regeringen smiter undan.

Löfven har i veckan fått hård intern kritik för be­skedet att man inte tänker riva upp ett femte jobb­skatteavdrag för de som tjänar under 60 000 kronor vid en valseger nästa år. Detta trots att man är skarpt kritiska till reformen.

- Jag står för den linjen. Vi måste säga till ­löntagarna att om de fått pengarna in i hushållskassan, då kommer vi inte ta tillbaka det.

Skatterna kan höjas

Partiets ekonomisk-­politiska talesperson Magdalena Andersson meddelade i går att det inte är uteslutet att andra skatter höjs i ­stället.

- Vårt huvudansvar är att ta ansvar för jobben och välfärden. Men det måste inte fixas genom att säga till löntagarna att nu måste vi ta tillbaka det du fick i jobbskatteavdraget, säger Löfven.

Mycket tyder på att ­regeringen också kommer att gå fram med höjd brytpunkt för statlig skatt i sin budget. Om S är beredda att behålla även den reformen vill Löfven inte säga något om ännu.

- Hur vi gör med ­skatterna totalt återkommer vi till i vår budget i ­oktober.