”Marinen kommer inte lägga ner”

Publicerad 2013-09-01

Försvaret kan tvingas ta till drastiska åtgärder för att klara budgeten.

Enligt en centralt placerad källa inom Försvarsmakten kan marinen läggas ner inom bara några år.

– Källan drar en mer dramatisk slutsats än vad vi gör, säger Jan Salestrand, chef för ledningsstaben vid Högkvarteret.

Jan Salestrand, chef för ledningsstaben vid Högkvarteret.

Försvaret står inför en svettig budgetberedning i höst.

Överbefälhavare Sverker Göransson kan tvingas göra sig av med 1 800 anställda fram till år 2019 för att klara Försvarsmaktens budgetramar, rapporterade SR Ekot igår.

I hemliga delar av budgetförslaget som lagts fram till regeringen framgår även att flera miljarder försvunnit från marinens materialutveckling, enligt en källa inom Försvarsmakten. Källan hävdar att det kan bli ett ödesdigert beslut för vapengrenen.

Bekräftar att miljarder är borta

– Ett år kanske man kan klara sig, men en verksamhet behöver ständigt utvecklas för att överleva. Skulle regeringen gå med på det här förslaget så innebär det att vi inte kommer att ha en marin om tio år, sa källan till Aftonbladet igår.

Jan Salestrand, chef för ledningsstaben vid Högkvarteret, bekräftar i dag att ett antal miljarder förskjutits från marinen till andra vapengrenar inom Försvarsmakten. Orsaken till det är att två korvetter från marinens flotta inte kommer att ersättas med nya under försvarets nuvarande tioårsplan.

Salestrand ser bekymmer i ekonomin men hävdar att budgeten omarbetas varje år och att en avveckling av marinen inte är aktuell.

– Källan drar en mer dramatisk slutsats än vad vi gör, säger han.

– Vi skulle inte lägga in en plan som medvetet hade bara den utgångspunkten. Du kommer hitta samma fenomenen inom andra vapengrenar, det här drabbar inte bara ett område, det slår inom alla områden.

Förstår oron

Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet, menar att marinen är en oerhört viktig del i Försvarsmakten. En utveckling mot att avveckla vapengrenen skulle vara högst olämplig.

– Jag kan inte tänka mig ett försvar utan marinen, det ingår i en helhet, tillsammans flyget och armén.

– Klart jag kan förstå att det uppstår oro och funderingar kring hur det här ska gå ihop, det är oro jag också kan känna. Vi måste se över den långsiktiga planeringen, säger han.

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet:

– Det finns en oro för det här, men Sverige är militärt alliansfria och har Östersjöns längsta kustremsa, så det är inte möjligt. Det är inget alternativ, det skulle bara vara dumt.

ANNONS