Internationella stöldligor stjäl fågelägg

Publicerad 2012-06-05

En internationell liga som stjäl ägg från utrotningshotade fåglar härjar i Västerbotten.

Ligan har återkommit i flera år och polisen och Länsstyrelsen tror att de kommer även i år, därför inför man nu ett tillträdesförbud.

– Från och med klockan 12 i natt stänger de vägen, säger Bengt-Olof Lydén som bor i området.

Polisen är en liga på spåren och flera personer ska åtalas för äggstöld i höst, uppger TT.

Men Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Västerbotten tror inte att åtalet i höst stoppar äggtjuvarna i sommar.

– De här personerna är väldigt garvade och kommer att fortsätta med stölderna. Det handlar om mycket lönsamma brott i pengar räknat, och straffen är så låga att tjuvarna tar risken att upptäckas, säger han till TT.

Övervakas med helikopter

För att förhindra stölderna har länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland inrättat ett tre mil långt och en och en halv mil brett naturreservat där det är förbjudet att vistas i juni månad.

– Man får stanna men inte kliva av Vildmarksvägen som går över Stekenjokksfjället, säger Bengt-Olof Lydén.

Polis och naturbevakare från både Sverige och Norge kommer att övervaka området under fåglarnas häckningsperiod. Bland annat med helikopter.

– Det är ett väldigt stort område och inte lätt att övervaka men det här tillträdesförbudet hjälper, säger Dan Andersson vid polisen i Västerbotten till Aftonbladet.

Äggen är mycket värdefulla och säljs till samlare i hela världen för höga priser.

– Får de tag i ungar betingar de också ett väldigt högt pris, mest eftertraktade är de stora rovfåglarnas ägg och ungar, säger Dan Andersson.