Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Årets fattigaste dag

Publicerad 2012-01-24

Fattigaste dagen på året I dag är den fattigaste dagen på året för många svenskar. Men håll ut, pengarna kommer vid midnatt!

Räknar du timmarna till midnatt?

Du är inte ensam.

I dag är årets fattigaste dag.

Det finns inte mycket roligt att säga om januari.

Storhelgerna och ledigheterna är över.

Det är kallt. Det är mörkt.

Och det är knapert.

Extra knapert just i dag.

”Använder januaripengen”

Den 24:e januari är nämligen den dagen på året som svenska folket har minst pengar.

– Man får lön före jul, och sedan använder man det som skulle räcka under januari för tidigt, man tar i mer än man har råd med under jul och nyår, säger Ylva Yngveson, chef för Swedbanks institut för privatekonomi.

Ica har mätt de svenska hushållens matvanor kopplat till den ekonomiska situationen i januari.

Resultatet visar att varannat svenskt hushåll lägger mindre pengar än vanligt på mat i januari, och vart tredje svenskt hushåll anser att januarilönen är årets mest efterlängtade.

– Att en månad är så problematisk för många säger en hel del om hur svenskar lever ur hand i mun. Det finns så mycket som kan stöka till det om man inte har någon som helst framförhållning.

”Kommer ännu en påsk”

Hon säger att hon brukar kalla det att vara ”Egosmart”, att bygga upp en buffert.

Ylva Yngveson ger också råd till alla de hushåll som står i kväll och slänger ihop en pasta och en burk tonfisk till middag:

– Man måste se vad man har för inkomster och utgifter. Det kommer att komma en påsk, en sommar och ännu en jul. Nära och kära kommer att fylla år. Fundera på vad var och en av de här tillfällena kostar för dig och dela upp summan under året.

Ekonomi, menar hon, är att välja. Bestämma vilka utgifter som man måste dra ned på.

– Det finns ingen tidpunkt i livet när man inte har behov av ett sparande. De flesta skulle behöva lägga undan tusenlappar varje månad, inte hundralappar.

Tre middagar för en tjugolapp

Tonfiskpasta

Spagetti

1 burk tonfisk

1 gul lök

1 morot

1 klyfta vitlök

1 burk créme fraîche

Koka spagetti. När den är klar, häll av vattnet och lägg sedan hackad lök, riven morot, pressad vitlök, tonfisk och créme fraîche i kastrullen. Rör om, salta och peppra.

Tomatsoppa

1 burk krossade tomater

1 burk passerade tomater

1 grönsaksbuljong

1/2 liter vatten

1 gul lök

Koka allt tillsammans i cirka tio minuter på låg värme. Salta och peppra.

Blodpudding

1 paket blodpuddig

1 morot

lingonsylt

Skiva och stek blodpuddingen, riv morot och servera med lingonsylt.